IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение на Европейския съд поставя под въпрос сондажите за шистов газ в Полша

Варшава е нарушила еврозаконодателството, като е издала над 100 лиценза за проучване и добив на шистов газ

16:36 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Решение на Европейския съд поставя под въпрос сондажите за шистов газ в Полша

Полша е нарушила европейското законодателство, като е издала над 100 лиценза за проучване и добив на шистов газ на територията на страната на фирми без да са обявявани тръжни процедури.

Това гласи решение на Европейския съд, цитирано от EurActiv. По този начин е било отнето правото на други заинтересовани компании да участват в концесиите, заключава съдът.

Изданието коментира, че фирми, които не са получили лиценз, биха могли да предявят съдебни претенции към Варшава с искане за компенсации. За тази цел обаче те ще трябва да докажат нанесени им материални щети, съобщи Bulgaria on Air.

Решението на съда може да има негативни последствия за Полша, където шистовият газ е заложен в енергийната стратегия на страната като ключов източник на енергия. Управляващите се надяват чрез добива на шистов газ да преодолеят зависимостта на страната от вноса на руски газ.

Природозащитниците, които се противопоставят на проучването и добива на шистов газ на територията на страната, посочват, че Полша не може да прави каквото си иска, без да се съобразява с останалата част от Европа. Правителството трябва да уважава международните правила, коментира Антоан Симон от организацията Приятели на земята пред EurActiv.

В статията се припомня, че Брюксел има мотив да играе твърдо срещу Варшава по отношение на енергийните въпроси. Причината за това е в твърдата опозиция, която идва от страна на Полша по отношение на политиките, целящи намаляване на емисиите парникови газове в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още