IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша планира допълнително облагане на производителите на шистов газ

Правителството издаде повече от 100 разрешителни на над 20 енергийни компании през последните 3 години

13:47 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Енергийният гигант Exxon Mobil Corp. се изтегли от страната през юни 2012 г., след като първите проучени кладенци дадоха разочароващи резултати <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Енергийният гигант Exxon Mobil Corp. се изтегли от страната през юни 2012 г., след като първите проучени кладенци дадоха разочароващи резултати Снимка: Ройтерс

Добивът на шистов газ в Полша е застрашен още преди реално да е започнал, тъй като правителството на страната планира да обложи допълнително печалбата на производителите, предава агенция Bloomberg.

Правителството възнамерява да изиска от енергийните компании, които ще извършват сондажи на територията на страната, да използват държавата като производствен партньор. Управляващите ще предложат също така повишаване на данъците, като по този начин те ще достигнат почти 80 на сто от печалбата според анализаторите от Ernst & Young.

Въпреки че много от енергийните корпорации, включително американския гигант Chevron, планират проектите им да стартират догодина, разочарованието на някои от участниците е причината най-малко три от тях да се откажат от инвестиционните си намерения. От 39 кладенеца на територията на страната, планирани за разработване през 2013 г., в само двa са стартирали сондажи до май 2013 г., показват данните на полското министерство на околната среда.

Енергийният гигант Exxon Mobil Corp. се изтегли от страната през юни 2012 г., след като първите проучени кладенци дадоха разочароващи резултати. Marathon Oil Corp. също обяви преди дни, че се отказва и ще търси възможност да предостави своите 11 лиценза. Друга от компаниите – Talisman Energy Inc., напусна пазара след промяна в стратегията си.

"Излизането от пазара от страна на Talisman и Marathon не е пречка за бъдещото проучване на находищата, като работата по техните лицензи ще продължи", заяви заместник-министърът на околната среда Пьотър Возняк.

Правителството издаде повече от 100 разрешителни на над 20 енергийни компании през последните 3 години. През 2011 г. американското бюро за енергийна информация обяви, че Полша притежава най-големите технически възстановими залежи на шистов газ в Европа, като по оценка на анализаторите те достигат 187 млрд. кубика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още