IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекият суров петрол отново се търгува над 100 долара за барел

През изминалата седмица черното злато поскъпна минимално, новата седмица също започва с умерен оптимизъм

08:50 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лекият суров петрол отново се търгува над 100 долара за барел

Лекият суров петрол се задържа над 100 долара в началото на новата седмица. Котировките гравитираха около тази граница през цялата предишна седмица, но движенията бяха ограничени на фона на нарастващите опасения за силата на американската икономика.

Днес суровината повишава цената си с 0,15 на сто до 100,29 долара за барел. Лекият суров петрол с доставка през април поскъпна с минималните 0,08% в петък до 100,13 долара за барел, а в четвъртък ръстът бе 0,13%. Така на седмична база цената на американския петрол се покачи с 0,24%, отчитайки петия си пореден седмичен ръст.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, спадна c 0,23% до 80,18 пункта в петък – най-ниското равнище от 30 декември.

Деноминираните в долари стоки, като петрола, имат тенденцията да поскъпват при поевтиняване на зелените пари. Загубата на позиции на амерински пари прави въпросните стоки по-евтини за притежателите на други парични средства.

Печалбите бяха ограничени, тъй като неочаквано слабите данни за фабричната дейност в САЩ през януари подхраниха на опасенията, че икономическото възстановяване е загубило инерция в края на миналата година.

Данните от петък показаха, че индустриалното производство в САЩ се е понижило с 0,3% на месечна база през януари в сравнение с очакванията за ръст от 0,5%.

Посредствените данни дойдоха ден, след като Министерството на търговията съобщи, че продажбите на дребно в страната са намалели 0,4% през януари, разминавайки се с очаквания за увеличение от 0,3%.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са повишили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 11 февруари. Нетните залози достигнаха 306 221 договора в сравнение с 275 931 в предходната седмица.

Същевременно на борсата в Лондон контрактите върху брента с доставка април поскъпнаха с 0,52%, затваряйки седмицата при 109,08 долара за барел. Суровината поскъпна с 0,44% на седмична база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още