IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще повиши ли волатилността на валутния пазар доверието в златото?

Жълтият метал отново се появи като привлекателна възможност на фона на глобалната политическа нестабилност

15:08 | 27.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще повиши ли волатилността на валутния пазар доверието в златото?

Развиващите се пазари бяха подложени на засилени разпродажби през тази година, като резките спадове при част от валутите провокираха опасения за навлизането в геополитическа нестабилност. Това накара редица инвеститори да прибегнат до добре изпитаните мерки за хеджиране в опит да сведат до минимум вероятността от реализиране на загуби.

Златото традиционно се използва като хедж срещу пазарните рискове, породени както от вътрешни, така и от външни фактори. Според Световния златен съвет последното поевтиняване на долара и очакванията за засилена волатилност на валутните пазари са добър момент за ново повишаване на доверието в жълтия метал.

От международната институция посочиха, че разликата в лихвените проценти между развитите и развиващите се пазари правят златото евтин и надежден начин за защита срещу валутните рискове.

"Златото притежава редица характеристики, които позволяват на инвеститорите да хеджират част от риска, свързан с валутите, като същевременно намалят разходите си и диверсифицират защитата си", посочиха експертите от Световния златен съвет.

Активите от развиващия се свят бяха засегнати от силните разпродажби, породени от свиването на количествените улеснения в САЩ. Решението на американската централна банка доведе до спадове в стойността на аржентинското песо, турската лира, южноафриканския ранд и бразилския реал, които провокираха известна паника сред пазарните участници.

Засиленото геополитическо напрежение между Русия и Запада причини също така екстремни движения и в украинската гривна и предизвика опасения, че сътресенията може да се пренесат и в други развиващи се икономики.

Според старши валутния стратег в Rabobank Джейн Фоли обаче разходите за съхраняване на златото и застраховката, която трябва да бъде заплатена, го правят по-малко привлекателно убежище в сравнение например с държавните облигации.

"Дефлационният натиск в Европа и Северна Америка, където ръстът на цените се забавя, също говори за по-малкия потенциал на златото", посочи Фоли пред CNBC.

"Очевидно някои валути от развиващия се свят в момента са по-уязвими от други с оглед на големите дефицити по текущата сметка“ Турската лира и южноафриканският ранд са подложени на особено голям стрес", допълни тя.

По време на следобедната търговия в Европа златото се търгува със спад от 0,54 на сто, отстъпвайки до под 1 300 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
mos70
преди 10 години
Ще повиши ли волатилността на валутния пазар доверието в златото?================================Не... докато не удари хилядарката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още