IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата промяна на пазара на алуминий в 125-годишната история на Alcoa

Според изпълнителния директор Клаус Клайнфелд става дума за нарасналото търсене на по-леки алуминиеви сплави за сметка на топенето на метала

15:22 | 22.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-голямата промяна на пазара на алуминий в 125-годишната история на Alcoa

Alcoa преживява най-голямата трансформация в металургичната индустрия от 125 години насам, твърди главният изпълнителен директор на дружеството, цитиран от CNBC. Това се случва на фона на нарасналото търсене на по-леки алуминиеви сплави от автомобилния и авиационния сектор за сметка на топенето на метала.

Производителят на алуминий вече няма защо да се притеснява за колебанията на пазарите на метали, след като търсенето на по-леки алуминиеви сплави е скочило значително. Това означава, че алуминиевият гигант вече няма да се фокусира върху изменението на цените на метала, категоричен е главният изпълнителен директор Клаус Клайнфелд.

Според него компанията му вече ще е печеливша „независимо накъде ще се движи цената на метала“ в резултат на мерките за съкращаване на разходите.

Ниските цени на алуминия се отразиха негативно на Alcoa, но и на други производители. Това принуди концерна да понижи разходите като затвори капиталоемките заводи за топене на алуминий.

Търсенето на алуминий от страна на автопроизводителите расте неимоверно, благодарение на усилията им за подобрение на ефективността на разходите за гориво и разработките на превозни средства. Например през януари американският концерн Ford пусна на пазара огромния пикап F-150, за направата на който са използвани алуминиеви детайли.

„Това е трансформация, която в нашата 125-годишна история е най-значимата. Автомобилната индустрия знае как да работи с алуминия. Но сега ще бъде по-широко използван“, заявява Клайнфелд.

Американският алуминиев производител реши да не присъства на икономическия форум в град Санкт Петербург тази година, но според директора на дружеството заводите в Русия работят „нормално“.

„Предприятията растат по време на мирни времена. Ето защо мисля, че е в наш интерес да продължим мирните времена със силните икономически връзки между държавите и компаниите“, коментира Клайнфелд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още