IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcoa нанесе нов удар за трудовия пазар в Австралия

Добивният гигант реши да затвори част от производствените си мощности на Зеления континент

21:54 | 18.02.14 г.
Alcoa нанесе нов удар за трудовия пазар в Австралия

Tретият по големина производител на алуминий в света – Alcoa, нанесе нов удар на трудовия пазар в Австралия. Компанията окончателно ще затвори своя производствен комбинат Пойнт Хенри и две мини поради предизвикателните пазарни условия. Решението ще коства работата на около 980 служители.

По-рано през месеца допълнителен брой хора в страната изгубиха работата си, а равнището на безработицата нарасна до 6% през януари от 5,8% месец по-рано. Данните на Австралийското статистическо бюро маркираха най-високото ниво от юли 2003 г.

Производствената мощност в Пойнт Хенри и една от мините се намират в Джилонг​​, Виктория, докато другата мина е разположена в щата Нов Южен Уелс.

Анализ на производството в Пойнт Хенри преди две години показа, че 50-годишният комбинат едва ли ще стане финансово жизнеспособен. Същевременно двете мини бяха засегнати от проблем със свръх производство в последните месеци.

"Ние осъзнаваме колко дълбоко това въздейства на служителите на засегнатите съоръжения и се ангажираме да ги подкрепим през този преходен период", заяви председателят и главен изпълнителен директор на Alcoa Клаус Клайнфелд.

"Въпреки усилената работа на местните екипи тези активи вече не са конкурентни и не са финансово устойчиви днес или в бъдеще", допълни той.

Независимо от това Alcoa запазва работата си в комбината в Портланд, Виктория. Дружеството притежава също и мини за боксит в страната.

Въпреки че икономиката на Австралия се основава главно на експорта на стоки, добивната промишленост бе силно засегната от кризата и забавянето на икономическия растеж в големи части на света. Освен това по-ниските цени на суровините доведоха до значително свиване на разходите на част от компаниите от добивния сектор.

Високите разходи за труд и засилването на австралийския долар също могат да бъдат посочени сред факторите, които затрудняват производството. По-рано този месец Toyota Motors съобщи, че спира производството на автомобили в Австралия от 2017 г. Автомобилният гигант последва примера на Ford и General Motors, които направиха същото миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още