IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcoa откри отчетния сезон в САЩ със загуба

Производителят се бори със свръх предлагане на алуминий в световен план, като една шеста от капацитета му стои свободен

12:45 | 10.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Alcoa откри отчетния сезон в САЩ със загуба

Американският алуминиев гигант Alcoa, който по традиция дава началото на отчетния сезон на Wall Street, обяви след края на сесията вчера, че през последното тримесечие на 2013 г. е отчел загуба от 2,34 млрд. долара спрямо печалба от 242 млн. преди година, след като ниските цените на алуминия го накараха да обезцени стойността на придобивки, направени преди повече от десетилетие, съобщава АР.

Без тези обезценки, както и без данъчни разходи и такива, свързани с преструктуриране, компанията регистрира печалба от около 46 млн. долара – под очакванията на анлизаторите за около 70 млн. Спадът в приходите от 5% до 5,59 млрд. долара обаче е по-малък от очаквания спад до 5,36 млрд.

Акциите на Alcoa спаднаха с 4% в следборсовата търговия до 10,26 долара за брой. По време на сесията те се понижиха с 14 цента до 10,69 долара, след като щатската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) обвини алуминиевия производител в неколкократно плащане на подкупи на бразилски представители от неговите филиали. Компанията се е съгласила да плати 384 млн. долара, за да уреди обвиненията на SEC и отделен казус, обявен от Министерството на правосъдието. 

Комапнията се бори със свръх предлагане на алуминий в световен план, коeто потиска цените – през последното тримесечие Alcoa е получила средна цена със 7% под тази отпреди годинa. Една шеста от капацитета на компанията стои свободен, като са възможни още съкращения.

Производителят вижда перспективи в продажбите на валцован алуминий и инженерни продукти, които съставляват 57% от приходите й през 2013 г. Компанията очаква търсенето да продължи да расте за самолетостроенето, автомобилите и бизнес строителството, движено главно от ръста в Китай. Alcoa предвижда цялостен ръст в търсенето на алуминиий от 7% през 2014 г., колкото беше той и през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още