IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcoa: Над 40% от преработката на алуминий в Китай е нерентабилна

Важно е да не се произвежда повече, отколкото пазарът потребява в момента, констатира президентът на Русал Олег Дерипаска

14:45 | 11.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Alcoa: Над 40% от преработката на алуминий в Китай е нерентабилна

Голяма част от китайските производствени мощности за добив и преработка на алуминий са нерентабилни, е заявил Клаус Клайнфелд, главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на американския алуминиев гигант Alcoa Inc., пред китайското издание China Daily, цитирано от MarketWatch.

Около „41% от мощностите за претопяване на алуминий в Китай са непечеливши заради ниската цена на алуминия и високите производствени разходи“, е казал Клайнфелд. „Китайското правителство взема мерки да свие прекаления производствен капацитет, но не е лесно да бъдат изведени от експлоатация големи, комплексни съоръжения“, е добавил той.

По думите му Alcoa е „склонна да проучва възможности в чужбина с китайски партньори“. Американската фирма има установени партньорски отношения с китайската държавна компания China Power Investment Corp. за производство на продукти от алуминий за космонавтиката, автомобилния транспорт, потребителската електроника и пазарите на опаковки в Китай, посочи мениджърът.

През май Alcoa обяви допълнително свиване на производствените мощности, позовавайки се на „обстановката на ниски цени“.

От 23 септември тя вече няма да бъде сред компонентите на индекса Dow Jones Industrial Average заради „ниската цена на акциите“, обявиха вчера от  S&P Dow Jones Indices LLC.

Междувременно президентът на Русал Олег Дерипаска обяви, че ръстът на потреблението на алуминий в Китай е достигнал 11,2% от началото на годината при среден ръст от около 7% в световен мащаб.

„Можем да видим доста добри цени тук. Търсенето изглежда много силно“, изтъква Дерипаска в интервю за Bloomberg.

Той подчертава, че браншът трябва да вземе мерки за намаляване на предлагането чрез свиване на производствените мощности. „Важно е да не се произвежда повече, отколкото пазарът потребява в момента, за да не се стига до запълване на складовите наличности“, констатира президентът на Русал.

Дерипаска отбелязва, че ръководената от него компания вече е направила необходимото за свиване на производствения капацитет, както и някои други фирми от бранша, но според него „всички трябва да си напишат домашното“. 

Интервюто с Дерипаска вижте в материала на Bloomberg!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още