IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Alcoa след елиминиране на еднократните ефекти надхвърли очакванията

Компанията отчита нетна загуба от 119 млн. долара за второто тримесечие, или 11 цента на акция

00:22 | 09.07.13 г.
Печалбата на Alcoa след елиминиране на еднократните ефекти надхвърли очакванията

Американският алуминиев гигант Alcoa Inc обяви по-висока от очакваната печалба за второто тримесечие благодарение на по-високата производителност във всичките си подразделения и силното представяне на бизнеса с инженерингови продукти, съобщи Ройтерс.

Ако се изключат еднократните ефекти като разходи за преструктуриране и свързаните с уреждането на правни въпроси, Alcoa отчита печалба от 76 млн. долара, или 7 цента на акция. Предвижданията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за средна печалба от 6 цента на акция.

С включване на еднократните ефекти компанията отчита нетна загуба от 119 млн. долара, или 11 цента на акция. За второто тримесечие на 2012 г. загубата бе 2 млн. долара, което е под 1 цент на акция.

„Изглежда доста по-добре от очакванията. Хубаво е да се види, че и приходите са по-добри от очакваните“, заяви Алън Ленц, президент на консултантската компания в областта на инвестициите Alan B. Lancz & Associates, базирана в Толидо, американския щат Охайо. „Изглежда, че и прогнозата към момента е благоприятна“, добави той.

Приходите за тримесечието са намалели с 2% до 5,85 млрд. долара главно заради по-ниската цена на алуминия, но нахвърлиха очакванията на анализаторите от 5,83 млрд. долара.

През второто тримесечие цената на алуминия се понижи с близо 7%, а от началото на годината спадът е с около 13%. През миналия месец цената докосна близо 4-месечно дъно от 1 758 долара за тон заради сериозния излишък от суровината на световните пазари и опасенията за слабо търсене, което се отразява и на добива на боксит и последващата му преработка в алуминий. Това предизвика поредица от свивания на производството в Alcoa и основните ѝ конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още