IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcoa повишава печалбата си с 59%

За следващите тримесечия обаче анализаторите очакват по-слаби резултати заради ниската цена на алуминия

09:47 | 09.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alcoa повишава печалбата си с 59%

Американският алуминиев гигант Alcoa даде старт на поредния сезон на отчетите.

Компанията отчита значително по-висока печалба за първото тримесечие на 2013 година, отколкото през същия период на миналата година въпреки по-ниските цени на алуминия. Най-големият по приходи от продажби производител на алуминий в света печели преди всичко от по-високи данъчни кредити, намаляване на разходите и увеличаване на оценката на нейните енергийни договори, предава Ройтерс.

Нетната печалба е скочила с 59% - до 149 млн. долара, или 13 цента на акция, спрямо 94 млн. долара за същия период на миналата година, съобщиха от компанията в понеделник след затваряне на пазара в Ню Йорк. 

Анализаторите очакваха печалба от 8 цента на акция. По-ниски от очакваните продажби и несигурната перспектива обаче накараха акциите да загубят един процент от стойността си в следборсовата търговия до 8,30 долара за брой.

Alcoa, която често се разглежда като икономически барометър, отвори традиционно американския отчетен сезон. Първата голяма американска банка, която ще представи резултатите си пък, е JP Morgan Chase, която ще направи това в петък, припомня Ройтерс.

Управляваният от бившия главен изпълнителен директор на Siemens Клаус Клайнфелд концерн отдава ръста на резултатите си на подобрение в бизнеса с алуминий и основни метали. Това е било постигнато въпреки трудния пазар, заявиха от Alcoa. Клайнфелд отказа да коментира в интервю за CNBC слуховете за продажба в подразделението за суровинната индустрия: "Сега не е време за спекулации", заяви той.

Преди всичко трайно ниските цени на алуминия натежават на рентабилността на добива и преработката на боксит в алуминий. Печалбата е главно за сметка на дивизията за готови продукти, която произвежда алуминиеви джанти и резервни части за самолети.

Alcoa потвърди очакванията си за седемпроцентов ръст на глобалното търсене на алуминий за тази година.
За следващите тримесечия анализаторите очакват по-слаби резултати.

„Данните сега не са нещо, което може да ни развълнува", каза Бриджит Фриърс, анализатор в Morningstar в Чикаго. Цените на алуминия, при 1900 долара за тон, остават доста ниски. Като се има предвид това, ще бъде много трудно за компанията да постигне значителни подобрения в приходите.

И Джон Тумазос от Very Independent Research очаква по-трудна среда в следващите месеци. "13 цента на акция е много хубав резултат, но пред алуминиевото подразделение предстоят по-трудни времена“.

Приходите за първото тримесечие са паднали с три на сто до 5,8 млрд. долара. Печалбата преди данъци, такси и амортизации е в размер на 121 млн. долара, или 11 цента на акция. Компанията обслужва предимно космическата, автомобилната, опаковъчната промишленост и строителството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още