IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcoa най-сетне преодоля загубите

Компанията е регистрирала 242 млн. долара печалба през последните три месеца на 2012 г.

23:47 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Alcoa най-сетне преодоля загубите

Alcoa е реализирала 242 млн. долара печалба през последните три месеца на миналата година, показва финансовият отчет на компанията.

Така алуминиевият гигант преодоля загубата в размер на 143 млн. долара, която отчете през третото тримесечие на миналата година, и загубата в размер на 191 млн. долара от последните три месеца на 2011 г., съобщи MarketWatch.

Печалбата преди данъци, такси и амортизации за периода е в размер на 597 млн. долара срещу 315 млн. долара през третото тримесечие на миналата година и 152 млн. долара през четвъртото тримесечие на 2011 г.

Приходите на компанията за периода са били 5,9 млрд. долара, като са останали почти без промяна спрямо предходните три месеца и са само с 2% по-ниски спрямо същия период на миналата година, но пък надвишават очакванията на икономистите. Прогнозите бяха, че приходите на компанията ще достигнат около 5,6 млрд. долара.

За цялата 2012 г. са реализирани приходи в размер на 23,7 млрд. долара срещу 25 млрд. долара през 2011 г.

Разхдите на Alcoa са се свили с 12% на годишна база до 5,5 млрд. долара.

От Alcoa прогнозираха, че очакват 7% ръст на търсенето на алуминий през настоящата година заради оживлението в авио- и автомобилната индустрия, транспорта, строителството и други ключови индустрии.

Въпреки това обаче от компанията не дават прекалено оптимистични прогнози за приходите през годината заради по-ниските цени на суровината.

“Преодоляхме нестабилните цени на металите и глобалната икономическа нестабилност, за да постигнем целите си. Влизаме в 2013 г. със силни позиции и готови да засилим растежа”, посочват от компанията в разпространено до медиите изявление.

Изданието припомня обаче, че през миналия месец Moody’s Investors Service постави рейтинга на Alcoa под наблюдение и се очаква в следващите месеци той да бъде понижен именно заради ниските цени на алуминия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още