IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на Alcoa до неинвестиционен клас

Влошената конюнктура на световния пазар на алуминий ще затрудни обслужването на дълга на компанията, посочва агенцията

17:29 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's понижи рейтинга на Alcoa до неинвестиционен клас

Кредитната агенция Moody's понижи рейтинга на най-големия производител на алуминий в света Alcoa от Ваа3 на Ва1. По този начин рейтингът вече е от неинвестиционен клас (т. нар. “junk“ или спекулативен).

Moody's аргументира понижения рейтинг с влошената конюнктура на световния пазар на алуминий. По-конкретно агенцията подозира, че Alcoa може да не успее да посрещне задълженията си по емитирания от нея дълг, заради възможност от спад в приходите на компанията, съобщава Market Watch.

Рейтинговата агенция потвърди успеха на компанията за алуминий във връзка със съкращаването на нейните разходи и подобряването на производствената ефективност. Въпреки това Moody's изтъкна бавния растеж в Китай и задълбочаващата се криза в Европа като основни фактори за спада в търсенето на пазара за алуминий, като според агенцията именно това ще бъде основното предизвикателство, с което трябва да се справи  Alcoa.

Отговорът на Alcoa е, че макар да е  леко разочарована от  понижението на инвестиционния си рейтинг, тя ще продължи да изпълнява поетите пред инвеститорите задължения. 

Ръководството на най-големият производител на алуминий  добавя още: „Ние вярваме, че решението на Moody's е отражение по-скоро на макроикономическите условия и колебанията в пазарните цени, отколкото на действителното представяне на Alcoa във финансов и оперативен аспект."

Миналия месец Standard & Poor's  и Fitch излязоха със сравнително отрицателна прогноза за развитието на Alcoa, но не понижиха рейтинга на компанията. Според тяхната експертна оценка ниските цени на алуминия ще повлияят негативно на оперативните резултати на Alcoa.

По-рано този месец излязоха и финансовите резултати за първата четвърт от годината на алуминиевия производител №1 в света. В отчета за приходи и разходи се вижда повишаване на нетната печалба с 59%. Компанията реализира този резултат, понижавайки разходите за производство и повишавайки продажбите на продукти, носещи висока добавена стойност.

Представяме някои актуални финансови данни за Alcoa:

1. Пазарна капитализация.

Компанията има емитирани 1,085 милиарда обикновени акции, при цена на акция 8,47$, което прави пазарна капитализация на стойност 9,19 милиарда щатски долара.

2. Нетен доход на акция за 2012 и коефициент P/E.

EPS (печалбата на акция за последните четири тримесечия до първото на 2013 г. включително) възлиза на 0,24$ на акция. Съотношението P/E (цена/печалба) е приблизително равно на 36.

3. Дивидентна доходност и капиталовата структура.

Дивидентната доходност възлиза на 1,4%.

Възвращаемостта на собствения капитал (ROE) е 1,4%, за сравнение Kaiser Aluminum Corp, която е пряк конкурент на Alcoa има ROE, възлизащо на 8,83%. Възвращаемостта на активите (ROA) за компанията е 0,48%, а за Kaiser Aluminum Corp е 5,58%.

4. Финансов ливъридж. 

За Alcoa величината на активите е 40,18 милиарда долара към края 2012 г., а собственият капитал възлиза на 13,2 милиарда долара, това прави ливъридж приблизително равен на 3. Това означава, че близо две трети от  капитала е привлечен. Moody's  посочва, че Alcoa ще има проблеми с намаляването на дълга си. За сравнение Kaiser Aluminum Corp има ливъридж от 1,58.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още