IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът в Ирак изстреля петрола с близо 4% за седмица

Спредът между търгуваните в Европа и САЩ петролни фючърси продължава да се свива

08:00 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Конфликтът в Ирак изстреля петрола с близо 4% за седмица

Фючърсите върху лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) и брента поскъпнаха до най-високите си нива от септември 2013 г. насам, след като ескалацията на напрежението в Ирак подхрани опасенията за прекъсване на доставките от Близкия Изток.

Търгуваният в Ню Йорк WTI с доставка през юли приключи предходната седмица при 106,91 долара за барел, поскъпвайки с 4 на сто. Това е най-големият седмичен ръст от декември насам, показват данни на Investing.com.

На борсата в Лондон пък брентът с доставка през август изкачи дневен връх от 114,07 долара за барел в петък, преди да свие печалбата си и да се установи при 112,46 долара за барел, добавяйки 0,04 на сто. За седмицата търгуваната в Европа суровина поскъпна с 3,42 на сто.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 5,55 долара за барел до края на търговията в петък в сравнение с 5,95 долара за барел седмица по-рано.

Инвеститорите продължиха да следят отблизо събитията в Ирак, където свързани с Ал-Кайда екстремисти заплашиха да атакуват столицата Багдад след завземането на ключови територии в северната част на страната. В петък пък президентът Барак Обама заяви, че САЩ няма да изпратят войски в страната от Близкия Изток с цел потушаване на бунтовете.

Ирак произвеждаше около 3,5 млн. барела петрол на ден през последния месец, което го направи вторият най-голям производител на суровината в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) след Саудитска Арабия.

Същевременно макроикономическите данни показаха, че потребителското доверие в САЩ неочаквано се влошава през юни. Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет за юни отстъпи до 81,2 пункта спрямо 81,9 пункта през май. Пазарните нагласи бяха за ръст до 83 пункта.

Докладът дойде ден, след като продажбите на дребно в САЩ нараснаха по-малко от очакваното през май. Данните за април пък бяха ревизирани в посока нагоре.

Министерството на търговията съобщи в четвъртък, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали с 0,3% през май спрямо прогнозите за ръст от 0,6%. Въпреки това резултатът за април бе ревизиран до 0,5 на сто от по-рано докладваните 0,1%.

Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили "бичите" си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 10 юни. Нетните залози достигнаха 341 680 договора в сравнение с 343 005 в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още