fallback

Членовете на ОПЕК са разединени относно поевтиняващия петрол

През август Саудитска Арабия е свила рязко производството на черното злато, но други страни членки увеличават своята продукция

13:25 | 11.09.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са разединени по отношение на спадащите цени на петрола. Това се случва, след като през август Саудитска Арабия е свила рязко производството на черното злато, а същевременно другите страни членки на съюза увеличават своята продукция, пише МаrketWatch.

Най-големият производител на петрол - Саудитска Арабия, съобщи вчера, че през август е съкратил производството с по 400 000 барела на ден. Според представител на сектора понижението се дължи на слабия износ към ключовите за страната азиатски пазари.

Но Иран и Нигерия са увеличили своето производство, съответно – с 10 000 и 152 000 барела на ден. Само за три месеца пък производството в Либия е скочило пет пъти до 800 000 барела на ден, сочат данни на National Oil Co., след като петролните находища и пристанища в африканската страна отново заработиха.

Промяната на тактиката сред членовете на ОПЕК идва на фона на по-ниските цени на петрола, които спаднаха рязко през лятото. По-рано през седмицата фючърсите върху сорта брент поевтиняха под 100 долара за барел, като в сряда удължават пропадането до 98,79 долара – най-ниското ниво от 16 месеца.

От друга страна Саудитска Арабия среща яростната конкуренция на редица азиатски държави. Това лято САЩ възобнови износа на петрол за пръв път от 70-те години на ХХ век на фона на шистовата революция. Първата доставка бе за Южна Корея. Освен това Иран продава повече на Китай.

В своя месечен доклад ОПЕК разкрива, че за 2015 г. е намалила оценката си за търсенето на петрола с 200 000 барела дневно. Ако Организацията съобрази производството си спрямо търсенето на нейния петрол, произведените количества ще отбележат нива, невиждани от най-тежките години на финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
fallback