fallback

САЩ добиват най-голям обем шистов петрол в историята си

Забавянето в ръста на американското производство може да се случи, ако цената падне до 60 долара за барел

09:38 | 19.11.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ръстът на производството на шистов петрол в Съединените щати може да се забави, ако цената падне до 60 долара за барел, посочи представител на американското Министерство на енергетика, цитиран от Bloomberg.

По думите на Адам Сиемински, администратор в статистическото звено на Енергийния департамент, текущото производство на шистов петрол в САЩ е най-високото от началото на отчитането на данните през януари 1983 г. Обемът на добив чрез хоризонтално сондиране и хидравлично разбиване достига 9,06 млн. барела на ден.

Цените на лекия суров петрол West Texas Intermediate и на брента са в близост до най-ниските си точки в последните повече от 4 години на фона на спекулациите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще устои и няма да съкрати производството.

Петролът изпадна в мечи пазар, след като САЩ започна да добива все повече и повече въпреки признаците на забавяне на търсенето. Същевременно водещи производители от ОПЕК, включително Саудитска Арабия и Кувейт, се противопоставят на призивите за намаляване на продукцията преди срещата на 27 ноември във Виена. 12-членната група е отговорна за около 40% от световното предлагане.

"Ако ОПЕК не се намеси, може да видим спад на цената от още 10-11 долара", посочи Дейвид Ленъкс, анализатор на Fat Prophets в Сидни. Според него ОПЕК ще запази производствената си цел от 30 млн. барела на ден, която бе договорена през януари 2012 г. "Смятаме, че няма да има съкращения на излишната продукция", изтъкна той.

ОПЕК добиваше 30,97 млн. барела на ден през октомври, превишавайки леко колективната си цел за пети пореден месец според данни на Bloomberg.

В САЩ запасите от суров петрол се разшириха с 3,7 млн. барела през седмицата, приключила на 14 ноември, според данните на Американския институт по петрола. Очакваните в сряда данни от Администрацията за енергийна информация пък вероятно ще покажат свиване с 1,5 млн. според средната прогноза в проучване сред 11 анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
fallback