IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IEA: Петролният пазар навлиза в нова ера

Цената на "черното злато" едва ли ще се върне към познатите високи нива в скоро време, прогнозира Международната агенция по енергетика

16:46 | 14.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IEA: Петролният пазар навлиза в нова ера

Пазарът на петрола навлиза в нова ера на по-нисък икономически растеж в Китай и бум на шистовото производство в САЩ, което прави връщането на цените на „черното злато“ към познатите им високи нива в скоро време доста по-малко вероятно, заяви Международната агенция по енергетика (IEA).

Организацията, която обикновено се въздържа от това да прогнозира хода на цените на петрола, посочва в месечния си доклад, че суровината може да поевтинее още през 2015 г., след като цената ѝ вече достигна най-ниските си нива от 2010 г насам, падайки под 80 долара за барел, съобщава Ройтерс.

„Въпреки спекулациите, че високите разходи за нетрадиционното производство на петрол може да установят нов баланс на цените на суровия петрол сорт брент между 80 и 90 долара за барел, равновесието между търсенето и предлагането предполага, че цените ще продължат да падат“, обяви IEA. При положение че не се наблюдава спад на предлагането, е възможно да се натрупа допълнителен натиск върху цените през първата половина на 2015 г., предупреди агенцията.

Цените на петрола са с 30% по-ниски спрямо достигнатия през юни връх, натиснати надолу от силния долар и растящото производство на лек петрол в САЩ, като свиването на предлагането от Либия не успява да окаже осезаем ефект.

IEA не промени прогнозата си за ръста на глобалното търсене на петрол през 2015 г от 1,13 млн барела на ден.

Докато Китай, който беше основният източник на допълнително търсене на петрол в последните години, навлиза в не толкова интензивен от гледна точка на суровината етап от развитието си, високите цени през годините спомогнаха за това да бъдат разкрити нови източници на петрол по света благодарение на технологиите.

„Става ни все по-ясно, че отгръщаме нова страница от историята на петролните пазари“, посочва IEA.

Петролът тип Брент се задържа близо до 4-годишното дъно от под 78 долара за барел в петъчната търговия на фона на опасенията за прекомерно предлагане и несигурността относно това дали ОПЕК ще свие производството на срещата си след две седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още