IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК понижи прогнозите си за цените и търсенето на петрола

Суровината ще се търгува при константна номинална цена от 110 долара за барел между 2014 и 2020 г., прогнозира организацията

16:59 | 06.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
ОПЕК понижи прогнозите си за цените и търсенето на петрола

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата си за ръста на цените и световното търсене на „черното злато“, съобщава CNBC.

В ежегодния си обзор на петролните пазари, озаглавен World Oil Outlook, организацията посочва, ще се наблюдават леки понижения на реалните стойности на суровината през настоящото десетилетие при константна номинална цена от 110 долара за барел межу 2014 и 2020 г.

Прогнозата за САЩ бива повишена, докато очакванията за страните от БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай, са понижени в средносрочен план. ОПЕК предупреди още, че съществува опасност от значително пренасищане в петролната индустрия.

В дългосрочен план се очаква светвното търсене на петрол да се увеличи с около 21 млн. барела на ден до 111,1 млн барела на ден до 2040 г. Развиващите се държави ще стимулират търсенето с 28 млн. барела на ден, докато потреблението на развитите държави в състава на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще падне с над 7 млн. барела на ден.

Занижените прогнози идват на фона на трудни времена за петролните пазари, като цената на лекия суров петрол (WTI) падна до най-ниските си нива от август 2011 г. по-рано през седмицата, след като Саудитска Арабия понижи износните си цени за САЩ на суровината.

Също миналата седмица петролният министър на Ирак Абдул Махди заяви пред парламента на страната, че във вътрешността на ОПЕК вече се води ценова война, която може да причини пропадане на цената на петрола, което в крайна сметка ще ощети износителите.

Някои от членовете на ОПЕК, включително Саудитска Арабия и Ирак, понижиха цените и увеличиха производството, за да са сигурни, че ще запазят пазарния си дял.

Следващото важно събитие за цената на петрола ще бъде срещата на ОПЕК във Виена на 27 ноември, на която се очаква да бъдат наблюдавани най-вече сигналите за бъдещите планове на Саудитска Арабия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още