IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК се готви за ценова война за петрола

Свръхпредлагането и ралито на долара засега засенчват геополитическите рискове

13:23 | 04.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
ОПЕК се готви за ценова война за петрола

Цените на петрола продължават да падат. Цената на петрола сорт Брент и на американския  суров петрол West Texas Intermediate (WTI) падат до най-ниската си стойност за последните две години и съответно последните 17 месеца, пише RBC Daily.

Цената на суровия петрол е напът да разшири най-големия спад от повече от две години, след като Саудитска Арабия сигнализира, че е готова за ценова война с други членове на ОПЕК, се казва в анализи на Commerzbank AG и Citigroup Inc.

Saudi Aramco, държавният производител на петрол на най-големия износител в света, намали цените на 1 октомври за целия си износ, като цената на износа за Азия е намалена до най-ниското ѝ ниво от 2008 г. Този ход показва, че най-големият член на организацията на ОПЕК е готов да позволи на цените да продължат да падат, но да не отстъпи пазарен дял, пише в анализа на Commerzbank, цитиран от Bloomberg.

Брентът с доставка през ноември отчете известно съживяване в началото на петъчната сесия, като достигна цена от 94 долара, но падна в края на търговията до 91,83 долара, като удължи на три дни пропадането си и вече е на 28-месечно дъно.

Инвеститорите са изненадани от слабите цени на петрола, като се имат предвид геополитическото напрежение, което се настани между Запада и Русия, както и кризата в Близкия изток. Всичко това обикновено е повод за ръст в цените на петрола.

Свръхпредлагането и ралито на долара обаче засега засенчват геополитическите рискове. Ръстът в добива в Северна Америка и решението на Саудитска Арабия да понижи официалната си цена за суровия петрол, както и липсата на ангажимент от страна на Рияд за намаляване на производството, са белег, че рискът за допълнително поевтиняване на цената остава, пише Bloomberg.



„Някои американски производители могат да намалят производството или да затворят някои платформи, ако цената на WTI продължава да пада под 90 долара", казва Джефри Къри, шеф на дивизията за изследване на суровините в Goldman Sachs. Цените са близки до ниво, което ще направи производството неизгодно за някои фирми на места с по-високи разходи като Северна Дакота, добавя той.

Сегашният спад на цените на брента е най-дългият от 2008 г. насам. Тогава в рамките на почти шест месеца цената на този сорт петрол спадна от 144,5 долара за барел до 38,4 долара. Подобно развитие имаше и през пролетта на 2012 г., когато за малко повече от три месеца цената падна от 125,98 до 90,98 долара.

Още в средата на юни петролът от сорта Брент е струвал около 115 долара. Както подчертава Financial Times, на пазара има свръхпредлагане, предизвикано от свалянето на цената на суровината от Саудитска Арабия и прекалено голямото предлагане от доставчици, сред които Ирак и Либия. 

По данни на Financial Times Saudi Aramco е намалила цената за Азия с 0,6 до 1,2 долара, за Средиземноморските страни – с между 0,8 до 1 долар, за Северозападна Европа и САЩ – с 20 до 40 цента. Според анализатора на  Commerzbank Карстен Фрич по всичко изглежда, че страните от ОПЕК се готвят за ценова война. „Очевидно ОПЕК се готви за ценова война. Затова и не очакваме стабилизиране на цените, докато не изчезне това впечатление и ОПЕК не се завърне към координирани мерки за намаляване на добива“, добавя експертътл

„Саудитският пазарен дял в Азия е наистина под натиск. Това е ценова война. Саудитците ще спечелят, но тази победа няма да бъде безболезнена", заяви Сет Клайнман,  ръководител на поделението за енергийните изследвания на Citigroup в Лондон.

В миналото Саудитска Арабия предприемаше мерки, за да спре срива в цените. Тя имаше най-висок принос при намаляването на производството на ОПЕК с почти 5 милиона барела на ден през 2008 г. и 2009 г., когато търсенето се сви на фона на финансовата криза. Сега Кралствоо ще трябва да намали производството с около 500 000 барела на ден, за да се неутрализира високото предлагане заради най-високия от три десетилетия добив в САЩ, изчисляват Citigroup и Barclays Plc.

Анализаторите с нетърпение очакват срещата на ОПЕК в края на ноември, на която ще проличат намеренията на Саудитска Арабия по отношение на цените на петрола. Мнозина прогнозират, че страната ще намали добива, за да подкрепи цените.

През септември предлагането на петрол от страните от ОПЕК беше 31 млн. барела дневно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Така е, тази тенденция за която говориш е очевадна : щатите ще ограничат достъпа до долари на руснаците, т.е. ако искат да се развиват, ще тр. да го правят на база на друга валута: рубла + валута на партньори с които ще търсят задълбочаваща се икономическа интеграция. Това са даденостите : от евро-атлантическото икономическо-търговско пространство, руснаците ще бъдат поизтласкани и се налага да търсят източници на вътрешно развитие и разширяване на икономическите и търговско отношения с други субекти на картата, което не е проста работа, но в никакъв случай не е и проект, предварително обречен на провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
И аз така - бирата е в хладилника, пуканки не ям, но ще гледам и аз с интерес как ще се развият нещата, особено с американските майстори на шистовия нефт. Скоро четох един анализ на Блумбърг, че себестойността на един барел шистов нефт прескача $80. хехе... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
keizer
преди 9 години
Саудитците са много лоялен партньор на САЩ. Няма да се учудя ако САЩ, играейки игра на билярд, да искат реално да ударят самая Магучая. При спад на 1 долар на барел, държавния бюджет на Магучая е ударен с над 3 милиарда долара на година. За последните два месеца - близо 30 милиарда долларов се изпариха от бюджета. Айде сега *** да видим как ще модернизира рассийския аскер, как ще хрантути пенсиите, ще плаща на милиони верни чиновници и т.н. просто си мисля на глас. Но дори и империята на злото - САЩ, да няма отношение, това което казах за Раша е факт. Интересни времена. Ще си купя кашонче пуканки за микровълнова и две каси бира и ще гледам с интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Цената на суровия петрол е напът да разшири най-големия спад от повече от две години, след като Саудитска Арабия сигнализира, че е готова за ценова война с други членове на ОПЕК".............................Тези пичове от ОПЕК, както десетилетия на ред действаха координирано, заедно го сваляха , заедно го вдигаха (за добива говоря), сега из един път какво ги прехвана с тази конкуренция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още