fallback

Русия започва разговори с ОПЕК за свиване на производството на петрол

Спадът на цената на "черното злато" наистина влияе на икономиката ни, посочва представител на руското правителство

12:59 | 24.11.14 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руските власти са решили да започнат диалог с членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) относно възможността за общо намаляване на производството на "черно злато", пише "Комерсант".

"Такива мисли имаше и преди, но не получиха голяма подкрепа. Ситуацията се е променила през последната седмица", посочва анонимен източник от руското правителство през изданието.

Новината дойде след посещението в Москва на министъра на външните работи на Венецуела Рафаел Рамирес. До септември той бе министър на енергетиката на страната и ръководител на държавната петролна и газова компания PDVSA.

Рамирес разговаря с руския енергиен министър Александър Новак, като двамата изтъкнаха, че са обсъдили ситуацията на световните пазари. Както властите в Москва, така и тези в Каракас апелират за намаляване на производството на "черно злато".

"Спадът на цените на петрола наистина влияе на икономиките на Русия и Венецуела. Очевидно е, че ситуацията сега е в ръцете на ОПЕК, но организацията не е готова да намали производството едностранно...", казва един от източниците на "Комерсант".

Ситуацията ще бъде детайлно обсъдена във Виена по време на международна конференция за развитието на пазара на петрол в световен мащаб. Събитието ще бъде своеобразна генерална репетиция преди срещата на върха на ОПЕК също в австрийската столица в четвъртък.

Източници на "Комерсант" заявяват, че Венецуела и Русия може да предложат на ОПЕК да намали производствените квоти с почти 70 млн. тона. Равнището е приблизително 5% на годишна база.

В края на юни цената на барел брент достигна своя тазгодишен максимум, прехвърляйки границата от 115 долара за барел. Впоследствие обаче активът отстъпи рязко, за да достигне текущите около 80 долара за барел – най-ниското ниво от втората половина на 2010 г.

Основната причина е превишението на предлагането над търсенето дошло главно поради продължаващото рязко покачване на добива на шистов петрол в САЩ. В тази връзка страните от ОПЕК, които са отговорни за 32% от световното производство на суровината, през последните месеци активно обсъждат евентуално намаляване на добива, за да се възстанови пазарното равновесие.

През миналата седмица заявка за възможността за намаляване на производството на петрол отправи и руският министър на енергетиката Александър Новак. Въпреки това той подчерта, че решението по този въпрос все още предстои.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 11.09.22 г.
fallback