fallback

Ще спаси ли евтиният петрол световната икономика?

Списъкът с печелившите се води от големите петролни вносители, като Германия, Италия и Япония

08:18 | 09.12.14 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Редица икономически субекти пренаписват в момента икономическите прогнози за САЩ, Европа, Япония и други региони на света. Представители на Международния валутен фонд (МВФ), Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) гледат по-оптимистично към бъдещето заради cпадащите цени на суровия петрол, пише в свой анализ The Wall Street Journal. 

Вместо да тълкуват, както винаги досега, срива на цените на петролните пазари като предвестник за световен икономически спад, сега водещите икономисти смятат, че сриването на пазарните стойности ще насърчи като цяло световната икономика, като предостави на потребителите и производителите неочакван паричен ресурс. Това ще важи особено в страни с по-високи енергийни разходи, като има вероятност по-евтиният петрол да подейства като спринцовка с адреналин, убедени са те.

Като „шок за предлагането“ определя Стенли Фишер, вицепрезидент на Фед, последния спад в цените на суровинните борси. От това по думите му САЩ ще извлекат само ползи.

„Това ще доведе по-скоро до ръст на брутния вътрешен продукт, а не до спад", прогнозира той. „Ефектът е еднозначно положителен", заяви и президентът на ЕЦБ Марио Драги през миналата седмица след месечната среща на европейските парични власти.

Не всички експерти обаче са толкова уверени в това. Някои икономисти се придържат към традиционното тълкуване за спада на цените на суровия петрол. Исторически резките спадове на цените на петрола обикновено са свързвани с рецесия, тъй като след това се срива и потреблението на енергия. Ето защо по-скептични икономисти предупреждават, че спад на цената с близо 40% през последните месеци трябва да се тълкува по-скоро като предвестник на трудни времена. В края на краищата Европа е на ръба на рецесията, а Япония се опитва отчаяно да маневрира от собствения си икономически спад. А спадащият ръст на растежа в Китай може по всяко време да се превърне в много по-тежко забавяне. 

Но този път може наистина нещата да са по-различни. За това може да се погрижат редица фактори, които влияят положително на предлагането. Напредничави сондажни техники и фактът, че Либия се връща като доставчик, засилват пренасищането на пазара на петрол. Към това се добавя тенденцията, че някои производители в Близкия изток се опитват да откраднат от пазарните дялове на конкурентите си за сметка на цената.

„Този път всичко е различно", казва Гай Карусо, бивш началник на Администрацията за енергийна информация в САЩ и старши съветник към непартийния изследователски Център за стратегически и международни изследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
fallback