IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екстремни "мечки" залагат на 40 долара за барел петрол

Спекулантите са увеличили покупките на опции, които им дават правото да продадат суровината след година по тази цена

10:37 | 05.12.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Спадът в цената на петрола накара някои инвеститори да са особено "мечи" настроени. Те започват да купуват договори, които ще се изплатят, ако цените паднат под 40 долара за барел – ниво, при което суровината е търгувана в разгара на световната финансова криза, предава Financial Times.

Екстремните сценарии за пазара са калкулирани в цените на пут опциите върху суровия петрол, които дават право на притежателите им да продават суровината по фиксирна цена на определена дата.

Обемът на опциите за продажба на американски суров петрол по 40 долара на барел през декември 2015 г. възлиза на 880 000 барела. Това е повече от четворно увеличение за последните две седмици, според данни на CME Group. Сходни опции, залагащи на 35 долара за барел, достигнаха обем от 669 000 барела.

Купуването на опции се случи, след като суровият West Texas Intermediate (WTI) се срина с близо 40% от юнския си връх до 66,74 долара за барел в четвъртък. Спадът бе ускорен от скорошното решение на Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) да продължи със сегашното ниво на производсво.

„Това е залог на най-лошия сценарий за цената на петрола“, заяви президентът на нюйоркският брокер Реймънд Карбон. „Ще си гений, ако си прав. А ако грешиш, това няма да унищожи начина ти на живот“.

Фючърсите върху американския петрол WTI за последен път паднаха под 40 долара за барел през февруари 2009 г.

Появата на "мечи" позиции не означава, че пазарът ще падне толкова ниско отново. Брокери и банкери смятат, че сделките вероятно са с нисък риск, евтини „лотарийни билети“ за потенциална печалба.

Невъзможността на пазарите да напасват повишаващото се предлагане с охладеното търсене повишава шанса за бъдещи спадове на цената, докато производителите не намалят производството.

Има някои потенциални фактори, които биха могли да доведат пазара на петрол към 35-40 долара за барел. Ако зимата в северното полукълбо е топла, това би намалило търсенето на горива за отопление. Високото ниво на поддръжка на рафинериите в региона на Мексиканския залив временно би забавило търсенето на петрол, смята глобалният енергиен икономист в Credit Suisse Ян Стюърт.

„Вече не е крайно невъзможно да видим сценарий, който би могъл да създаде за кратко такава ниска цена“, заяви Стюърт. Credit Suisse предсказва цена на WTI от 75 долара за барел след една година.

Мениджъри от индустрията смятат, че е малко възможно някой производител да е закупил пут опциите. Вместо това те смятат, че покупките са направени от спекулант, като например хедж фонд.

Който и да е купил опциите, вече е на печалба. Цените на опциите както за 35 долара, така за и 40 долара, се удвоиха от края на ноември.

Сумарно, паричните мениджъри все още държат три "бичи" позиции за всяка "меча" във фючърси и опции за WTI по данни на Commodity Futures Trading Commission.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
Aviss
преди 9 години
"По статията работиха: Георги Драганов, редактор Петър Нейков": да се чете:статията преписваха и превеждаха Георги Драганов, редактор Петър Нейковhttp://***.ft.com/cms/s/0/e336cbb0-7b62-11e4-87d4-00144feabdc0.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още