IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровият петрол поскъпва с 5% до 69,24 долара за барел*

Пазарът ще се балансира чрез по-бавен растеж на шистовия добив в САЩ и поетапни свивания на производството на ОПЕК, смятат експерти

22:50 | 01.12.14 г. 9
Суровият петрол поскъпва с 5% до 69,24 долара за барел*

След като цените на петрола спаднаха до повече от 4-годишни дъна, анализаторите започнаха да коригират своите прогнози. Мненията са разнопосочни, но според някои суровината може да поевтинее с още 40% до около 40 долара за барел.

"Ако тази ценова война стане неуправляема, цената на West Texas Intermediate (WTI) би могла да спадне до около 40 долара за барел", посочи пред CNBC Джонатан Барат, главен инвестиционен директор на Ayers Alliance Securities.

Към 22:50 часа българско време - минути края на търговията на Wall Street - WTI поскъпва с 4,66% до 69,24 долара за баерл, а брентът - с 3,98% до 72,95 долара за барел, след като сутринта бяха на рекордните 5-годишни дъна.

Графики: Investing.com

Световните цени на петрола се сринаха от юни насам. От около 115 долара за барел петролът сорт брент спадна до настоящите под 69 долара, губейки около една трета от стойността си. Слабото търсене, силният щатски долар и бумът в производството в САЩ са трите основни причини за спада според Международната агенция по енергетика (МАЕ). Организацията предупреди за "нова глава" за петролните пазари, която би могла дори да се отрази на социалната стабилност на някои страни.

Саудитска Арабия предизвика множество дебати на енергийните пазари, след като намаляваше своите официални продажни цени за някои клиенти в продължение на четири последователни месеца до ноември.

Част от ситуацията на енергийните пазари има общо и с условията за доставки. Повишеното производство на американски петрол доведе до пренасищане на световния петролен пазар. САЩ вече произвежда около 8,9 млн. барела на ден, докато Саудитска Арабия – най-големият производител в света, добива около 9,6 млн. барела на ден.

"Свидетели сме на много пазарни участници, които са притиснати на пазара. Те прибягват до хеджиране, защото цените са много волатилни", каза Барат.

Експертът обаче не е сам в прогнозите, че цената може да спадне до 40 долара за барел – нива, невиждани повече от 10 години.

Мъри Едуардс, председател на Canadian Natural Resources – един от най-големите петролни инвеститори в Канада, прогнозира, че цената на актива може да отстъпи дори до 30 долара за барел, преди да се стабилизира на равнище от около 70-75 долара.

Според анализатора на Forbes Джес Коломбо техническият анализ показва, че ако цените на петрола спаднат под 60 долара за барел, 40 долара е следващата голяма подкрепа.

Всички тези коментари изглежда не плашат по никакъв начин Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). През миналата седмица 12-членният картел запази производствения си таван от 30 млн. барела на ден, като по този начин изпрати рязко надолу цените.

Въпреки това някои не очакват цените на петрола да продължат да падат. Goldman Sachs, например, запази своята прогноза за средна цена на WTI от 70-75 долара за барел за следващата година.

"Пазарът ще се балансира чрез комбинация от по-бавен растеж на шистовия добив в САЩ и поетапни свивания на производството от страна на ОПЕК", посочиха експертите в петък.

Въпреки това Барат предупреди, че ситуацията на енергийните пазари ще продължи да е изключително динамична.

"Точно толкова бързо, колкото цената отива надолу, толкова може и да се покачи", каза той, като се позова на бързото възстановяване след резкия спад на цените на петрола през 2008 г.

* Актуализирано в 22:50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Дори и големите товарни камиони, които фъркат през цяла европа, азия и хамерика - няма как да минат на ток. или поне не в този век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Никой не може да излъже дългосрочно пазара. В подобни истерични моменти нищо не се предприема, просто се изчаква. Няма как да има ръст от по 3% на световната икономика, без да има ръст на потреблението на петрол. И докато при автомобилите има идея да се мине на ток, при самолетите и корабите няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
ups, е няма 40$ за нафта и да е манипулирана цената и да не е тея които я бъзикат цената и те страдат от нея, разните му там платформи и нефтени компаниии в мексиканския залив ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Няма как при възходяща икономика, както твърдят за САЩ, ЕС, Китай и тям подобни потреблението на петрол да пада. Всички доставки, пътувания и прочие се извършват петрол. Цената на петрола е яко манипулирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Това е много хубаво дет викаш, ама се притеснявам американците дали ще издържат на такива ниски цени :/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
С падането на цените предлагането на петрол ще се увеличава, защото има много държави, които само така ще могат да си вържат държавния бюджет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
forexboy
преди 9 години
Анализът ти може и да е верен, а ти наистина да си милионер, но по грамотност спокойно може да конкурираш простите ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 7
emilioner
преди 9 години
как се формират цените на петрола?от покупките на фючърси със различен падеж естествено.при президенството на джордж буш младши се прие закон които позволява по лесна и достъпна търговия със петролни фючърси на стоковите пазари.дотогава имаше ограничение и можеха да ги купуват най вече компании занимаващи се само със петролния бизнес.след приемането на закона всички големи търговски банки започват да използват петрола за така нареченото хеджиране,давам пример купуваш индекса доу джонс или валута долар и купуваш за същата стойност петрол ако долара падне в разрез със твоите очаквания то цената на петрола се вдига защото цената на петрола е в долари, и не губиш нищо поради масовото използване на петрола за хеджиране и цената му е толкова висока иначе реалната е между 40-60 долара за барел,просто сега барак обама изрично е прудупредил банките в САЩ да намалят колкото е възможно повече позициите си в петрол за да съсипят братята наши руснаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още