IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът отново пое надолу с над 1% след тласъка в предходната сесия

Нестабилността ще е силно завишена, докато пазарите разберат как да се самобалансират, посочва експерт от SocGen

09:02 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брентът отново пое надолу с над 1% след тласъка в предходната сесия

Цената на търгувания в Европа петрол сорт брент спадна с над 1 на сто по време на азиатската сесия във вторник, след като ден по-рано активът отчете неочаквано рязко поскъпване.

В последните минути на сесията в Токио един барел брент с доставка през януари се търгува за 72,11 долаpа при дневно поевтиняване от 1,07 на сто.

Същевременно американският лек суров петрол също с доставка през януари губи 0,78% от стойността си до 68,47 долара за барел.

Цените на петрола спаднаха с близо 40% през последните пет месеца, отчитайки най-дългата си негативна серия от месечни загуби след кризата от 2008 г. Основната причина е резкият ръст на предлагането, воден от "шистовата революция" в САЩ, който надхвърля значително търсенето.

Повод на последните отстъпления от цените на брента и WTI пък стана решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да запази производствения си таван от 30 млн. барела на ден.

"Саудитска Арабия и ОПЕК вече не разполагат с механизъм за балансиране на пазарите от страна на предлагането", заяви Марк Кийнан, ръководител на стоковия отдел за Азия в Societe Generale (SocGen), цитиран от Ройтерс.

"Пазарите ще трябва да се самобалансират. Докато разберат как да го правят, нестабилността ще бъде силно завишена", добави той.

SocGen намали очакванията си за средните цени на американския суров петрол до 65 и 70 долара за барел за съответно за 2015 и 2016 г.

Саудитска Арабия предизвика множество дебати на енергийните пазари, след като намаляваше своите официални продажни цени за някои клиенти в продължение на четири последователни месеца до ноември.

Част от ситуацията на енергийните пазари е свързана и с условията за доставки. Повишеното производство на американски петрол доведе до пренасищане на световния петролен пазар. САЩ вече произвеждат около 8,9 млн. барела на ден, докато Саудитска Арабия – най-големият производител в света, добива около 9,6 млн. барела на ден.

Спадащите цени на петрола са безпрецедентен тест за производителите на неконвенционален петрол, посочиха пък в понеделник от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Производителите на петрол в САЩ се конкурират усилено в действията си по добив на суровината чрез т.нар. метод хидравлично разбиване (фракинг), дори и в условията на по-ниски цени на петрола. Според някои експерти обаче този процес ще бъде забавен именно под натиска на вече ниските цени, което отново може да тласне нагоре пазарните стойности в средносрочен и дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още