IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК изправя до стената американската шистова индустрия

Това е обявяване на война, всички барели са на масата и ОПЕК е заложил на карта самото си съществуване, твърди анализатор

15:26 | 01.12.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОПЕК изправя до стената американската шистова индустрия

Решението на страните производителки на петрол, членуващи в  ОПЕК, да запазят тавана си на производство изправя американските производители на шистови въглеводороди до стената, принуждавайки ги да поемат риска да работят на загуба.

Още през миналия век, когато американският милиардер Рокфелер и неговата компания Standard Oil са господствали на  пазара, тази тактика да се работи за понижаване на цените, за да се елиминират конкурентите, се е прилагала и се е наричала "good sweating" ("силно изпотяване"), пише в свой анализ AFP, цитирана от БТА.

"ОПЕК ще продължи да наводнява планетата с петрола си с надеждата да погуби производството на американския шистов  петрол", чийто бум заплашва с пълна сила пазарните дялове на страните членки от картела, коментира анализаторът Фил Флин от Futures Group. 

"Това е обявяване на война, всички барели са на масата и ОПЕК е заложил на карта самото си съществуване", допълва той.

Целият петролен сектор, големите американски играчи като компаниите за обслужване Halliburton и Schlumberger претърпяха  истински разгром на пазарите в петък. Само че, наблюдавайки това "клане", отговорните фактори за американската промишлена индустрия свиват рамене. "Вероятно това е изпитание, но със сигурност не е краят", твърди Фред Лорънс  от Асоциацията на американските независими производители на петрол (IPAA). "Американските производители на петрол имат много по-силен праг на устойчивост, отколкото си мислят в ОПЕК",  допълва той.

Свидетели на нова даденост?

Решението, взето в четвъртък от ОПЕК в края на срещата във Виена, стана факт в момент, в който производството на шистов петрол и шистов газ в САЩ бурно нараства през последните години, налагайки една нова даденост на световния пазар. От 2006 година увеличението е с 40% и американското производство сега превишава 9 милиона барела дневно. В момента  САЩ са в пряка конкуренция със Саудитска Арабия и Русия за  първото място сред производителите на въглеводороди.

Изправени пред спад на световните цени с близо 40% от юни,  страните производителки от ОПЕК биха могли да решат да понижат тавана на производството, да са ги тласнат нагоре. Те обаче, тъкмо обратното, предпочетоха да го запазят и при този си избор  бяха повлияни най-вече от Саудитска Арабия, която, по думите на нейния министър на петрола Али ал Нуейми, цели "евентуално стабилизиране на пазара".

Това решение категорично постави под въпрос баланса на световния петролен пазар, подчертава банка Barclays в свой анализ. То ще позволи да продължи повишението на световните запаси в резултат на нарастване от 1,49 милиона барела дневно на добива на производители извън ОПЕК.

"ОПЕК дава ясен сигнал, че няма да носи сама бремето на коригирането на пазара и това решение поставя отговорността на плещите на другите производители, включително и на американците", твърдят експертите на Barclays, допълвайки: "Америка, сега ти си на ход!".

Фред Лорънс също е на мнение, че американските производителище трябва да намалят добива си при новата конюнктура на пазара и че новите проекти биха могли да се свият до 200/300 вместо планираните близо 1500.

"Много компании ще внесат корекции в разходите си за експлоатация през идните седмици", прогнозира Лорънс.

Най-скъпо струващите планове за добив (на шистов петрол - бел. ред.) ще бъдат блокирани в райони като находището Бакен (Bakken) в Северна Дакота (северната част на САЩ) или Тускалоса тренд (Tuscaloosa Trend) в Луизиана (в южната част на страната).

В други случаи обаче, какъвто е находището в басейна Пермиан (Permian), в Тексас (южната част) и Ню Мексико (югозападната част) и по което вече усилено се работи, независимите производители имат по-силни финансови възможности, отколкото се  приема като цяло. Мнозина от тях трупат ресурси от производството на природен газ, който не е засегнат от решението на ОПЕК. Производствените разходи освен това спадат заради напредъка на технологиите, подчертава Лорънс.

"Това е предизвикателство, което ще направи нашите производители още по-силни", твърди той. 

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
"...чийто бум заплашва с пълна сила пазарните дялове..." Да заплашва НЕ Е като да ги за/вз/еме всичките. По-скоро, застрашават американския раздел от пазарните им дялове. Ала и така да стане, *** ще свалят още малко цената /при тях е само част от американската себестойност/ и все нещо ще продават и в щатите. А петрол консумират и от останалия свят, като чичо Сам гълта цели 25% от световния добив. Той, дори на първо място да излезе Америка, максимум, да задоволи собствените си потребности. Янките каквото поемат, директно-през ***, само едно право черво са, затова и "акула". А OPEC, дори тогава, ще изнася за останалия свят... докато свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
lilivan
преди 9 години
Заглавието ви е подвеждащо!От съдържанието на статията става ясно, че ОПЕК са на колене и до стената:- "американския шистов петрол", чийто бум заплашва с пълна сила пазарните дялове на страните членки" от ОПЕК- с този си ход "ОПЕК е заложил на карта самото си съществуване"...и т.н....:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
цената е направо 2-5 долара за барел реалноУмник си ти, направо надничарПреди се наричаше червен бот и мизантроп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
цената е направо 2-5 долара за барел реалноУмник си ти, направо надничарПреди се наричаше червен бот и мизантроп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=1iN15gazs-0&list=UUeNs8CdwbB6k9ueA4Z8ev8Q
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 5
emilioner
преди 9 години
абе не ви ли е срам бе,да не знаете как се формират цените на петрола?от покупките на фючърси със различен падеж естествено.при президенството на джордж буш младши се прие закон които позволява по лесна и достъпна търговия със петролни фючърси на стоковите пазари.дотогава имаше ограничение и можеха да ги купуват най вече компании занимаващи се само със петролния бизнес.след приемането на закона всички големи търговски банки започват да използват петрола за така нареченото хеджиране,давам пример купуваш индекса доу джонс или валута долар и купуваш за същата стойност петрол ако долара падне в разрез със твоите очаквания то цената на петрола се вдига защото цената на петрола е в долари, и не губиш нищо поради масовото използване на петрола за хеджиране и цената му е толкова висока иначе реалната е между 40-60 долара за барел,просто сега барак обама изрично е прудупредил банките в САЩ да намалят колкото е възможно повече позициите си в петрол за да съсипят братята наши руснаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Абсолютно! Янките играят абсолютно хазартно - всичко или нищо! Това е американския вариант на "блиц-криг" и разчетите са до една година Путин да падне. Според мен те са много повече до стената от Русия, за да правят такива ходове! Което хич не е добре, защото ако и от това руснаците не клекнат, остава само един начин...! И още по-лошото е, че това руснаците го знаят много добре и затова стягат войската - много по-интензивно, отколкото се коментира!Според мен американците този път нямат план за вариант "Путин на власт след и след 2 години"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
как е ЗЛАТОТО ПИЧ....!!!???.....ШОРТИШ ЛИ ГО....???!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Засегнат ще бъде секторът от нефтодобива работещ с високи разходи, но могат да се правят нови кладенци в държави като Саудитска Арабия в които разходите са ниски. 1998-*** година бях чел един много подробен анализ за нефтения сектор и в него пишеше, че в държавите от Персийския залив разходите за добив на 1 барел нефт е 1 долар, а в Русия тогава беше 10 долара. При арабите положението от тогава не се е променило много и разходите са скокнали максимум с инфлацията, докато Русия разработи някои много по сложни находища и там средната цена на добив се вдигна до 25 долара. В САЩ ако може да се вярва на информацията която излиза шистовият добив поне на нефта скоро ще стане на загуба, което означава, че разходите на барел са им около 60-70 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 9 години
Не съм много съгласен . Ниските цени означават ниски инвестиции в сектора а най големите доставчици на технологии , оборудване , финансиране и т.н. са американски или свързани с Америка компании . Демек ако ниските цени се задържат прекалено дълго със сигурност ще засегнат нефтодобивния сектор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още