IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обри МакКлендън – историята на един фракинг барон

Преди шест години силен спад в цените на петрола изненада неприятно инвеститорите и мениджърите

10:12 | 30.11.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обри МакКлендън. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Обри МакКлендън. Снимка: архив Ройтерс

Цените на енергийните суровини спадат, откакто САЩ добиват все повече газ и нефт от шистите. Тенденцията напомня на подобен срив на цените от преди шест години, който изненада неприятно инвеститорите и мениджърите. Но едва ли има някой, който има какво повече да губи, от Обри МакКлендън, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

В една неделна сутрин през май 2008 г. МакКлендън отива на ресторант в Оклахома Сити, за да се срещне с Арт Суонсън, когото познава от гимназията и който в момента работи в енергийния сектор.

Ценaтa на суровия петрол току-що се е повишила до близо 120 долара за барел, тази на природния газ до около 12 долара за 1000 кубически фута (28,3 кубически метра). Акциите на компанията Chesapeake Energy, оглавявана от МакКлендън, също скачат. Компанията слага акцент в дейността си върху производството на шистов газ. Конкуренцията обаче пренебрегва шистите отдавна, но сега точно те се очертават като следващата история на успеха за енергийната индустрия.

Някога МакКлендън е бил считан за един вид търговец, който взима назаем твърде много пари, а след това харчи твърде много, за да генерира растежа на своята компания. Но сега той е новото лице на американската енергетика, както и мултимилиардер.

Но докато похапва палачинки със Суонсън през далечния май на 2008 г. МакКлендън веднага не звучи толкова уверен. „Знаеш ли кой е най-големият ми страх, пита той. Ние можем да унищожим пазара на природен газ", казва той.

Chesapeake е открила толкова големи запаси на природен газ, че предлагането заедно с това на другите компании далеч надминава търсенето и по този начин може да натисне надолу цените, което би застрашило цялата империя на МакКлендън. 

„Об, а защо не си платиш всички дългове и не кешираш", пита го Суонсън, като има предвид МакКлендън да продаде някои свои акции и да стане наистина богат човек. Тогава събеседникът му го поглежда с истинско презрение. „Той ме погледна така, сякаш... аз просто не бих го разбрал", казва по-късно Суонсън.

МакКлендън е в задънена улица. В продължение на години той рекламираше в САЩ добива на шистов газ. Ако той напусне Chesapeake точно в пика на тази индустрия, наблюдателите биха интерпретирали това като знак, че вече няма да може да бъдат добивани големи количества газ.

Около месец по-късно Марк Роулънд, главен финансов директор на Chesapeake, чука на вратата на офиса на МакКлендън, за да му даде спешно съвет. „Трябва да продадете акции," казва той.

В продължение на години МакКлендън използва акции на Chesapeake като обезпечение за заем в размер на 500 млн. долара от Goldman Sachs, JP Morgan и други банки. С парите си е купувал... акции на Chesapeake, недвижими имоти и други ценности.

За Обри отдавна се носят слуховете, че се затруднява да разделя личните си финанси от тези на компанията. Той често използва фирмения самолет за лични нужди, а компанията му е корпоративен спонсор на баскетболния отбор Oklahoma City Thunder, който е също негова собственост.

Сега Роулънд го съветва да продаде акции в случай, че нещо се прецака. Самият той вече се е освободил отчасти от дяловете си. Съветва го да бъде предпазлив, макар и да не назовава никакви специални проблеми. „Никога не се знае кога може да се случи нещо лошо“, аргументира се той. МакКлендън само кима, но добавя, че финансовият директор е „твърде консервативен“. 

В началото на юли 33-те млн. акции на МакКлендън от Chesapeake са оценени на 2,3 млрд. долара. 20 години по-рано той е инвестирал в тях 50 000 долара. МакКлендън разполага с богатство от 3 млрд. долара. Така че просто няма път назад.

През юли 2008 г. цените на енергоносителите падат. В края на месеца акциите на Chesapeake се търгуват за 47 долара в сравнение с цената им от 64 долара месец по-рано. Затова МакКлендън взема предпазни мерки - той се обажда в банките и ги моли да хеджират част от акциите му в Chesapeake или да извършат сделки с деривати, за да защитат част от неговите акции от загуби.

Банките обаче отказват, защото се боят от последиците от такива сделки за хеджиране. Когато акциите на Chesapeake в началото на октомври падат до 22 долара, се свива и стойността на обезпечението на МакКлендън, което той е депозирал в трите банки под формата на акции.

В банките обаче започват да звънят алармите. Вечерта на 8 октомври мениджър от Goldman Sachs отива в офиса на МакКлендън в Оклахома Сити и му предава лоша новина: акциите на Chesapeake, които са депозирани в банката, вече не струват достатъчно, за да служат като депозит за приблизително 300 милиона долара, които той е взел назаем. Така МакКлендън трябва или да предостави ново обезпечение, или банката ще бъде принудена да продаде акциите му, за да погаси дълга.

МакКлендън трябва да действа бързо. Ако Goldman продаде акциите му, то Chesapeake би пропаднала още по-дълбоко, а мениджърът би имал неприятности.

Но МакКлендън не разполага с достатъчно резерви в кеш, за да увеличи обезпечението в банката. Затова се обажда на Джон Уинкълрийд, съпредседател на Goldman Sachs по това време, и му обяснява защо Goldman не бива да продава акциите му.

Хедж фондовете вече разпродават акциите на Chesapeake, за да се защитят, ако цените продължат да падат, казва МакКлендън. Но книжата със сигурност ще покачат отново стойността си, нуждае се само от няколко дни, твърди той.

„Не ме вкарвайте в гроба“, казва  МакКлендън на Уинкълрийд. Последният показва разбиране и обявява, че е готов да говори с колегите си за отлагане.

Около час по-късно идва и отговорът – банката не може да му помогне. Goldman е готова да продаде акциите на МакКлендън, както и други банки. „Такива са правилата“, казва той. „Сори, Обри“.

МакКлендън затваря телефона и отива в офиса на Роулънд. Главният финансов директор го поглежда шокиран - шефът му е блед като стената. „Те току-що продадоха акциите ми“, казва МакКлендън. „Банките... затънал съм“.

Само в рамките на една седмица 49-годишният МакКлендън трябваше да продаде над 31 млн. акции, или иначе казано – 94% от своя дял в Chesapeake. По това време книжата струват по-малко от 600 млн. долара. Малко американци губят толкова пари за толкова кратко време.

Говорител на Goldman Sachs, МакКлендън и  Суонсън  отказват коментар. Седмици по-късно МакКлендън се окопитва и инвестира в перспективни полета със шистов газ.

Планът обаче не сработва според очакванията. МакКлендън в крайна сметка трябва да напусне Chesapeake. Но преди една година, след като основава собствена компания, той купува някои от най-обещаващите полета със шистов газ. И отново се отправя към върха в този бизнес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
едва ли ще послучам съвета ти:)) Но дори и да стане тази зима този вариант дето казаш, какви други опции бих имал? дори и *** да не беше "спрял" потока?А каква гаранция ще имам, че ако потока беше тръгнал или тръгне.. на *** пак нещо няма да му хареса в даден момент или да се почувства заплашен и обиден от нещо, и да ми го спре? Въртим се в един омагьосан кръг..и дъвчем едно и също. Спирам и ти желая лека вечер - че рускинчето ме ръчка да вървим на някакво night pool party...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Еми изрядни-неизрядни, нас вече никой не ни бръсне! Слагай една снимка на Яйценюк на стената, едно кандило под нея и почвай да се молиш той да е изряден - до края на декември да плати още $1.5 млрд. стар дълг и да предплати $700 млн.за новите доставки, щото може да стане "кръц"! Такива беха последните уговорки, май...хаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Новосибирск - 3ти по големина град в Русия с 1.5 млн + жители дълбока провинция?:)) Че е на майната си да.. ама чак пък дълбока провинция:)) Както и да е.. няма сега да си мерим жените:) Само да кажа - не е наивно. За кинтите.. като я взех бях далеч по зле с тях от сега.. Дето се вика тя ме стимулира да давам най доброто от себе си.:) А и самата тя прави добри пари.. говори 4 езика (без руския и българския, с който вече е почти идеална) , отвори си преводаческо бюро, и добре се оправя да ти кажа.Дори и 2 заплати плаща вече:). Че трусове винаги са възможни е така да.. но това е и хубаво да си женен нали.. да преодоляваш тежките моменти, с човек, с който си решил да споделиш живота си..:)) За газта.. има ли причина да спрем да получаваме газ от Русия от там от където си получаваме в момента? Ако сме изрядни разбира се, каквито винаги сме били?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Бравос за хормоните! И аз съм се радвал и още се радвам на красива и умна жена, но за разлика от теб ми беше трудно да я спечеля. Едно е да прелъстиш някое наивно рускинче от дълбокага провинция с перспективата да я направиш гражданка на ЕС, а съвсем друго да превземеш сърцето на красавицата на института, току-що прибрала се през 1978 г. от западна Европа щерка на дипломат с проблеми с българския. И проблемите не баха да спечеля нея, а майка й! Хахаха! И най-важното - още да е с мен! Щото теб точно това изпитание те очаква... Хаха! Ако нещо се разклатиш с кинтите, а това се случва, вервай ми, тогава ще разбереш какво си взел - дупара или обикновен ***! Хаха!А колкото до газа - казваш, че си бизнес-потребител, кръсти се скоро янките да ти докарат от техния, на каквато и да е цена, щото ЮП фана гората и ще требва да разчиташ на това, което минава през Украйна, а то е от Русия и дебитът му все повече ще прилича на онова, което успява да премине през 80-годишна простата... Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
..В прекрасен хормонален баланс съм и сега и преди рускинчето:)) Сега ми е просто перфектен. А като я гледам в момента и как хубаво и е загоряла малката дупара.. май направо ми е съвършен:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
:)Ама ти наистина не разбираш от дума:) Поне1 път, признай е си написал глупост бе, или че си си се объркал!Не е толкова страшно:) Драги - на колко ще изнася LNG САЩ за Европа, никой не знае:) Изрично ти писах в предния коментар, нещо което и сам знаеш. В момента щатите нямат действащ пристанищен терминал за износ на LNG.И ти си го писал не веднъж. Първия трябва да почне пробна експлоатация този месец.Посочената цена е за износ към съседните държави, в цистерни, от инсталации във вътрешноста на страната, или реекспорт. Що не видиш на колко внасят те или UK,Белгия, Испания, Франция, Гърция? Ами да ти кажа от $6,59 до $9,70 за 1000 куб.фт. виждам оправяш се със сметките сметни го сам колко е в 1000 куб.м. За Н-ти път - нямам нищо протия да купувам от Руснаци. Но имам много на против да нямам избор и да съм длъжен да купувам само от тях.. А за хормоните ми - не бой се :))) ,,,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
И като позаметем около линка, който си дал, останалото гюбре, което пък би трябвало да представлява звукът на фанфарите на тържеството на младия мозък-бръснач над дъртия, оглупял и съсухрен мамул, който явно аз, според теб, имам в главата си, та ... каква е експортната цена на американския LNG за последния месец, т.е. м. септември 2014 г.?Аз виждам там да пише $15.74 за 1000 куб. фута, или $556.- за 1000 м3. Това трябва да е цената там, нали? Без транспорт и други присъщи разходи, докато се движи по газопреносната система на Европа и стигне до теб. Можеш ли да предположиш колко левчета би плащал, ако, съвсем хипотетично, газът ти в момента идваше от САЩ на тази цена?Защото на каква цена ти си го представяш след 2 години газа в Европа е плод на твоя мозък и въображение, а цифрите в официалния сайт на U.S. Energy Information Administration в раздел Export Price As Liquefied Natural Gas посочва $15.74 за 1000 куб. фт.Останалото във фермана ти го приемам като пна от неовладяни хормони. Подобно на теб са се чувствали през последната война и младите германци покрай хубавите рускинчета в завладените от тях руски територии ... за известно време... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Хахах :)) Остаряваш и видимо окьоравяваш и оглупяваш:))) Посочената от теб и в статията цена е към..м. Май 2008:)) Както коректно си е отбелязано в статията:) Ама кой да види а?:)) От там цялата ти математика отива... да не казвамде:) Та *** е керпедена дърт, окьоравял и съсухрен:))) За цена на американски LNG ще можем да говорим догодина. като заработи първия пристанищен терминал сега Декември + още 2 до края на 2015 -та:)) http://***.eia.gov/dnav/ng/ng_pri_sum_dcu_nus_a.htm ето ти актуални цени :) Забележи цената за индустрията и я сметни колко е, и колкои плащаш ти.. Оппп забравих.. ти не ползаваш индустрилано газ:)) е аз ползавам.. Над 850 лв плащам за 1000/м3. От братския еФтин руски:) И дано не си толкова остарял, че цената за експортния в момента LNG от щатите ( от вътрешни терминали изнасяна с цистерни) да я преставиш за тази на която след година -две ще продават на Европа:)) Влизай във форма човече!!! Много ми се кифлиш напоследък:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Абе нещо големите експерти и ***-лизатори на шистовите бумове тук много мълчаливо се отнесоха към тази статия? Що такава липса на интерес към любимата тема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Абе такива ще са хиляди, щото ти не може хем х.я до края, хем душата в рая. Явно янките са решили да играят "ва банк" и ще дадат някакви жертви. Аз обаче нещо друго се загледах - почти безплатният, според тукашниите капиталета американски шистов газ струвал $12.- за 1000 куб. фута, или $424.- за 1000 куб. метра!!! С тази ли цена, плюс втечняване, транспорт, разтечняване и какво ли не още, ще замества Европа руския тръбен газ? пхахаха! *** енергийната независимост, ако смените руския тръбен газ от $340 - 380 за американски шистов по $600 - 700! Да ви *** у тиквите празни! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още