IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акулите на Wall Street

Топ инвеститорите разглеждат финансовите баланси под лупа, разцепват корпорации и поставят цели бордове под напрежение

13:05 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акулите на Wall Street

Дейвид Айнхорн е истински играч. Ако умният мениджър на хедж фонд не премества милиарди долари на фондовия пазар, той играе покер - за някоя добра кауза. Основателят и главен изпълнителен директор на Greenlight Capital в момента обаче трябва да доказва също, че има здрави нерви. В края на краищата на фондовата борса акцията на Apple загуби 40 процента от стойността си от септември миналата година насам, а това е една от най-големите позиции на възлизащия на 9 милиарда долара фонд.

Айнхорн иска да стигне до милиардите на Apple. 137 от тях компанията от Калифорния е скатала в паричните си резерви. Мениджърът призова публично за издаване на нови привилегировани акции на съществуващите акционери и изплащането на дивиденти на стойност няколко милиарда долара, припомня в свой анализ специализираното германско финансово издание Euro am Sonntag. 

Дали покерът на Айнхорн с главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук ще успее и този път, все още не е ясно. Отсега обаче се знае, че хеджфонд мениджърът често започва подобни самонадеяни акции и често губи. От началото на дейността на компанията му през 1996 г. насам обаче звездният инвеститор е получил средностатистическа доходност от 20% на година.

Айнхорн не е сам. Много от известните американски инвеститори, които са направили състояние в размер на милиарди долари, в момента са много активни. Те влизат с мащабни дялове в големите корпорации и призовават разделянето им, както Дейвид Айнхорн прави в  британския мобилен оператор Vodafone. Те купуват акции от дружествата и настояват за икономии, както Бил Акман прави в гиганта за потребителски стоки Procter & Gamble. Те се съюзяват с останалите акционери и пледират за продажба на цялата компания, както прави Карл Айкан във видео услугата Netflix. 

Същевременно печалбите на американските корпорации в широкия американски индекс S&P 500 набъбват, като вероятно ще надминат рекорда от предходната година. Парични потоци текат в изобилие, през първите три месеца на годината дивидентите на компаниите в S&P са скочили с 14,5 млрд. долара. А положението може и да се подобри, защото средният коефициент на изплащане на дивиденти е 36 на сто, доста под историческия рекорд от 52%. Но и обемът на обратното изкупуване на акции се очаква да бъде 450 млрд. долара и така да надмине с половин милиард долара рекордното ниво от предходната година.

Последна актуализация: 01:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още