IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня до 4,5-годишно дъно под 65 долара за барел

Причина за непосредствения спад станаха поредните песимистични данни за икономиката на Китай

08:43 | 01.12.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поевтиня до 4,5-годишно дъно под 65 долара за барел

Цените на суровия петрол cпаднаха по време на първата за месеца търговия в Азия в понеделник след представянето на ключовите данни за производствената активност в Китай.

Контрактите върху американския суров петрол WTI c доставка през януари поевтиняват с 2,24 на сто до 64,67 долара за барел. Равнището е най-ниското от май 2010 г. насам.

Същевременно стойността на търгувания в Европа сорт брент също с доставка през януари спада с 2,34 на сто до 68,51 долара за барел.

Новата седмица започна с публикуването на ключови данни от Китай. Правителствен доклад показа, че индексът на производствената активност за ноември се е забавил до 50,3 пункта спрямо 50,8 пункта през октомври.

Друга от причините за непосредствения спад на цените на „черното злато“ несъмнено е решението на производителите на петрол от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, които запазиха производствения си таван от 30 млн. барела на ден.

Богатите държави от региона изтъкнаха нееднократно, че са готови да устоят на ниските цени, които обаче не са по вкуса на Венецуела и Иран – две от членките на ОПЕК. Според венецуелските и иранските власти обаче свиването на производството ще стабилизира пазара и ще намали натиска върху държавните им бюджети.

Групата "иска справедлива цена и не изпраща никакви сигнали на никого", заяви генералният секретар на ОПЕК Абдала Ел-Бадри по време на пресконференцията след края на заседанието.12-членният картел, който е отговорен за около 40% от световните доставки на петрол, ще се срещне отново на 5 юни в австрийската столица Виена.

През новата седмицата САЩ ще представи доклада за новите работни места през ноември в петък, който може да даде нова насока на решението за покачване на лихвените равнища в най-голямата икономиката в света – ход, който според мнозина би рефлектирал и върху ситуацията на енергийните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 9 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
Това означава, че организацията, т.е. наличието на общество е предпоставката/първопричината за наличие на методи за производство, различни от най примитивните , респективно продукта на това производство следва да се разглежда, като обществен. След, като наличието на общество е първопричината за появата на тоя продукт, най естественото логическо следствие е, че именно обществото е в правото си да се занимава с преразпределението му. Та в най груби линии това е посоката на разсъждение от къде се вземат средствата, продукта и кой е най логично да го разпределя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 9 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
"Абе мили комунисте ОТКЪДЕ се взумат обществени средства ?"И на мен ми е интересен този въпрос : каква е връзката межди обществена организация (т.е. наличие на организирано общество), човешки труд/иновативност и продукт? Кое се явява предпоставка за съществуването и конкретната форма/ вид на другото? И извода до който стигнах е , че без организация на хората в общество изобретяването и овладяването на сложни методи за производство е невъзможно (като пример може да приведем това, че малките като численост групи от хора, които живеят изолирано от обществото се ползват само от най примитивни форми на производство и оръдия на труда) , т.е. по многоброините и сложно организирани общества са в състояние да достигнат до по усложнени и иновативни методи на производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 6
Danny666
преди 9 години
Червен *** ЕС или САЩ за това са на това дередже ! Щото *** като тебе стана над 50% от гласуващите !А за това откъде се взимали пари преди 25год. ха ха ха абе ти сериозно ли ?Наистина това *** сте БЕТОННИ ТИКВИ !Кремиковци ли ще въстановяваш ? Или Червена могила ? Може би Химко ?Бегай взимай лекарствата и поплачи на рамото на бабата за отминалата младост ! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Драги капиталисте, ог къде се вземаха средствата преди 25 години и назад, които се преразпределяха? И доста повече се разпределяха, отколкото сега и без никакъв ФЕД-МЕД...! И без борчове! И имаше чактници неколко семкаджии в Софето... Хаха!Едноклетъчните капиталета си представят социализма по начина, по който бащите и дядовците им са им го описвали - в борба и съревнование с по-развития капитализъм, както през 60-те и 70-те години - едната, по-бедна част на света в опит да се наложи с идеология и икономика над по-богатата и доволна от себе си половина! Хахаха! До там ви стига фантазията! БМВ срещу Масквич, нали? И през ум не ви минава, че този път ще е точно обратното! Тези, дето се имат за по-богати и умни, точно те отиват към социализма, а отсреща им ще бъде бившият трети свят с либералния капитализъм, 16-часовия работен ден, детски труд и мизерни надници без здравни и социални осигуровки! И не е нужно да сънуваш, за да видиш как се гради социализъм в ЕС или САЩ... Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
Същата идея съм се опитъл да изразя, по малко по заобиколен път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
дани е прав . Мине ли преразпределението 50 % от бвп никой не ще да го произвежда това бвп , а гледа да се нареди на фланга от държавата . По скоро ще има или дълги и безсмислени програми за безработица както и субсидирани заетости и простотии от този род
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
И стига с тези технологии че ставате смешни. Само реклами продават НОВИТЕ ви технологии. ако не беше печатницата на Фед до сега половината програмисти да бутате рикши !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 3
Danny666
преди 9 години
Хайдееее пал мокри сънища !Абе мили комунисте ОТКЪДЕ се взумат обществени средства ?Та нали първо некой требе да ги искара тези средства ха ха ха че тогава *** като тебе да ги разпределят ! Или и ти си за безкрайната печатница ?Амна от мераклии да РАЗДАВАТ ама ЧУЖДИТЕ ПАРИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
Да, пролетариите точно, няма да има как да вдигат "пушилка" , защото ще бъдат заличени от ... технологиите :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Именно! Все повече обществени фондове се ангажират и ЩЕ се ангажират, за да поддържат над водата частни предприятия. Рано или късно, обаче, обществото ще намери механизъм да предяви претенции върху собствеността и управлението на дейности, които издържа с обществени средства. Това е неизбежният социализъм на чичко Маркс, но постигнат по абсолютно различен, естествен, еволюционен път, без уличните пушилки на пролетарската революция от страниците на "Капиталът"! И не предизвикан от смазания от зверска експлоатация пролетариат, а от тежестта на огромната маса нямащи никаква възможност да се трудят хора, поради прекалената автоматизация и роботизация на производството и администрацията...хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още