IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня до 4,5-годишно дъно под 65 долара за барел

Причина за непосредствения спад станаха поредните песимистични данни за икономиката на Китай

08:43 | 01.12.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поевтиня до 4,5-годишно дъно под 65 долара за барел

Цените на суровия петрол cпаднаха по време на първата за месеца търговия в Азия в понеделник след представянето на ключовите данни за производствената активност в Китай.

Контрактите върху американския суров петрол WTI c доставка през януари поевтиняват с 2,24 на сто до 64,67 долара за барел. Равнището е най-ниското от май 2010 г. насам.

Същевременно стойността на търгувания в Европа сорт брент също с доставка през януари спада с 2,34 на сто до 68,51 долара за барел.

Новата седмица започна с публикуването на ключови данни от Китай. Правителствен доклад показа, че индексът на производствената активност за ноември се е забавил до 50,3 пункта спрямо 50,8 пункта през октомври.

Друга от причините за непосредствения спад на цените на „черното злато“ несъмнено е решението на производителите на петрол от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, които запазиха производствения си таван от 30 млн. барела на ден.

Богатите държави от региона изтъкнаха нееднократно, че са готови да устоят на ниските цени, които обаче не са по вкуса на Венецуела и Иран – две от членките на ОПЕК. Според венецуелските и иранските власти обаче свиването на производството ще стабилизира пазара и ще намали натиска върху държавните им бюджети.

Групата "иска справедлива цена и не изпраща никакви сигнали на никого", заяви генералният секретар на ОПЕК Абдала Ел-Бадри по време на пресконференцията след края на заседанието.12-членният картел, който е отговорен за около 40% от световните доставки на петрол, ще се срещне отново на 5 юни в австрийската столица Виена.

През новата седмицата САЩ ще представи доклада за новите работни места през ноември в петък, който може да даде нова насока на решението за покачване на лихвените равнища в най-голямата икономиката в света – ход, който според мнозина би рефлектирал и върху ситуацията на енергийните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 4 rate down comment 3
d333
преди 9 години
Ако съм на Путин на мястото, пускам на Саудитата няколко тактичестки ракетки по кладенчетата им и всичко се решава от ряз. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 9 години
хъм , според мен все още сме далеч от този момент в средно срочен план . Все още новите енергийни технологии са далеч от конвенционалните си конкуренти . Може би след около 10 г да , но в следващите 3-5 г. е прекалено оптимистично да се очаква че ще има сериозен обрат . Дефакто следващият голям пробив се очаква да е във второто поколение на литиево-йоните батерии от който се очаква да увеличат двойно пробега на електромобилите, а при хибридите да свалят чувствително теглото . Ще поживеем и ще видим :) По скоро ключовата думичка ще е дезерфикация на енергийните технологии отколкото тяхната революция . Поне според мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 4
Ironhorse
преди 9 години
Точно това виждам, макар да не съм "визионер".Но го виждам, защото хора като Елън Мъск и сие го прозряха и казаха за да го видя и аз, а който не иска да слуша си е негова работа.С новите технологии за правене на бизнес от разстояние, ВЕИ, все по-съвършени петролни двигатели, въвеждане на електромобилите ...За 2014 до сега в Европа са продадени около 9 милиона нови автомобила от които 60 000 електромобили.Това е около 0,67 %, като се предвижда всяка година ръстът на продажбите им да се покачва със 100 и повече процента.Който владее сложната лихва лесно ще изчисли, че до 5 години от общият дял на продадените автомобили 21 % ще са електромобили, ако допуснем само по 100% увеличение на годишна база за предходната !!!!Ерата на петрола завършва по обективни причини, а не защото путин е нападнал Украйна. Да Западът може да усили и ускори някои ефекти, но никой не може да движи сам Световната икономика в една или друга посока, никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 9 години
докато не спаднат нивата на дълга няма как да влезем във фаза на растеж освен може би ако света не тръгне да излиза от петролната ера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 9 години
проблема на икономиката е че политиците натискаха кредитни *** за да не допуснат икономиката да влезе в "корекция" при тяхното управление и така докато не се сгромоляса с гръм и трясък . Та проблема на икономиката е по скоро политически
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
Ironhorse
преди 9 години
Тези проблеми ги имаме още от 1991г.Но те не попречиха на бума в икономиката от 2003 до 2008г.Балони е имало, има и ще има, но промяната е двигателят на икономиката.Я ползвай телефон произведен 2003 или 2005 сега ?!Начинът ни на живот се променя и то с невероятна скорост, за последните 3-4 години.А иначе, с бедни и прости работници, няма как да се изгради демократично общество, за функционирането му на което е нужно повечето да са финансово независими.Работниците не разбрахте, че каквото сте работили през последните три години, ще можете пак да го работите, но ако си повишавате квалификацията, защото нововъведенията в технологията и натиска от конкуренцията за пари, води до повишаване на производителността, чрез влагането в нови машини и технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Мани го тоя! Той сега ще влезе и през другия си акаунт - "юрист" - и ще ни смаже и с юридически аргументи! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 2
ДХДО
преди 9 години
"обаче в аргументите сте гола вода"Има съвсем ясни и валидни аргументи изложени в пост 11 : проблемите в икономиката са заради кредитната й зависимост и неустойчивостта произлизаща от нивата на лошия дълг. Нито единия, нито другия фактор е намерил решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 8
Ironhorse
преди 9 години
На епитети *** сте най-добри, обаче в аргументите сте гола вода.Дай твоето мнение, защо няма да има бум в икономиката, или трябва да посоча в коя икономика няма да има, ми добре това е руската икономика.Само че аз говоря за България и българската икономика и тази на ЕС, защото съм и европейски гражданин, а не азиатец.Да не стане и с теб като с Дани 666, който вместо аргументи употреби вулгарни изрази, и петрола се срина:http://***.investor.bg/surovini/365/a/rusiia-i-s-arabiia-ne-se-razbraha-za-ogranichavane-na-dobiva-petrolyt-potyna-s-2-184474/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Edit:В поста си (11) съм пропуснал да копирам най-важното ти твърдение, с което исках да обърна внимание на тъпнята, която си изръсил! Ето го:"Т.е. ще имаме онзи бум на икономиката както от 2003 до 2008г."Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още