IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът претърпя най-резкия си седмичен спад от две години

Цената на "черното злато" пропадна с 14% в рамките на едва пет търговски сесии

08:03 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът претърпя най-резкия си седмичен спад от две години

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) претърпя най-резкия си седмичен спад в последните две години през миналата седмица, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) каза "не" на намаляването на производствения си таван. Решението провокира масови разпродажби, тъй като пазарните участници се опасяваха от допълнително пренасищане на глобалното предлагане.

Фючърсите върху WTI с доставка през януари поевтиняха с 13,99%.

Цената достигна седмичен връх от 77,02 долара за барел в понеделник и седмично дъно от 67,75 долара за барел в четвъртък, преди да затворят на още по-ниското ниво от 65,83 долара за барел в петък

Същевременно в Европа брентът също с доставка през януари затвори в петък на цена от 69,93 долара за барел, поевтинявайки с 12,96 на сто за седмица.

Цената на търгувания на Стария континент сорт спада с цели 34% от началото на годината. Изминалият месец ноември пък най-слабият за актива от 2008 г., като стойността през него отстъпи с с над 15%.

В четвъртък производителите на петрол от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, запазиха производствения си таван от 30 млн. барела на ден. Богатите държави от региона изтъкнаха нееднократно, че са готови да устоят на ниските цени, които обаче не са по вкуса на Венецуела и Иран – две от членките на ОПЕК. Според венецуелските и иранските власти свиването на производството ще стабилизира пазара и ще намали натиска върху държавните им бюджети.

Групата "иска справедлива цена и не изпраща никакви сигнали на никого", заяви генералният секретар на ОПЕК Абдала Ел-Бадри по време на пресконференцията след края на заседанието.

12-членният картел, който е отговорен за около 40% от световните доставки на петрол, ще се срещне отново на 5 юни в австрийската столица Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още