IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да кръжи около 5-годишно дъно

Брентът спадна под 70 долара за барел за първи път от 2010 г., днес спадът продължава

08:15 | 08.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът продължава да кръжи около 5-годишно дъно

Цените на петрола се понижиха с повече от един долар в понеделник, приближавайки се отново до достигнатото в началото на декември петгодишно дъно, след като Morgan Stanley намали прогнозата си за цените на сорта „Брент“, а пазарът не намери подкрепа от смесените данни за китайската икономика, предава Ройтерс.

„Без намесата на ОПЕК пазарите рискуват да станат небалансирани, с пиково свръхпредлагане вероятно през второто тримесечие на 2015 г.", твърдят анализаторите на Morgan Stanley в доклад от петък.

Петролът сорт „Брент“ с доставка през януари се обезцени до 67,73 долара за барел, в близост до достигнатото през миналата седмица дъно от 67,53 долара, което е най-ниската цена от октомври 2009 г. Към 7 часа българско време той е надолу с 85 цента до 68,22 долара за барел.

Цената падна със 6 цента първоначално след публикуването на месечните данни за китайската търговия, които бяха доста под очакванията, след като износът през ноември показа ръст от само 4,7% спрямо година по-преди, а вносът спада с 6,7%.

След излизането час по-късно на данни, които показват, че вносът от суров петрол е нараснал с 9% през ноември спрямо октомври до 6,18 милиона барела на ден (BPD), цената се покачи с 8 цента, само за да спадне по-късно отново.

В доклада си Morgan Stanley намали базовата си прогноза за цените на Брента за 2015 г. до 70 долара спрямо 98 долара по-рано. За 2016 г. банката предвижда цената за брента да е от 88 долара спрямо предишната си прогноза за 102 долара. В най-песимистичния си сценарий банката предвижда цената за суровия петрол да спадне до 43 долара през второто тримесечие на следващата година.

Американският суров петрол пък поевтиня със 72 цента до 65,12 долара за барел, след като удари сесийно дъно от 64,63 долара.

В края на миналата седмица фючърсите върху петрола отново поевтиняха, за да останат в близост до най-ниското си ниво в последните пет години. Причината бе поредното засилване на щатския долар в съчетание с изненадващото решение на Саудитска Арабия до понижи износните си цени за САЩ и Азия.

Търгуваният в Европа брент с доставка през януари удари сесийно дъно от 68,10 долара за барел, преди да се установи при 69,07 долара за барел, отчитайки спад от 0,82%.

За седмицата цената на контрактите спадна с 1,53%, отчитайки втори пореден седмичен спад.

Същевременно цената на лекия суров петрол WTI с доставка през януари отстъпи с 1,45% към края на седмицата в петък до 65,84 долара за барел.

Американският петрол удари седмично дъно от 63,72 долара на 1 декември, което бе най-ниското равнище от юли 2009 г. насам.

За седмицата цената на фючърсите се понижи с 0,46%, отбелязвайки втори пореден седмичен спад.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 3,23 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 4 долара седмица по-рано.

Щатският долар отчете повишение, след като Министерството на труда на САЩ съобщи, че американската икономика е добавила 321 000 нови работни места през ноември – много повече от прогнозата на икономистите в размер на 225 000. Увеличението бе най-голямото за последните почти три години.

Данните за октомври бяха ревизирани до ръст в размер на 243 000 от по-рано публикуваните 214 000, а равнището на безработица остана непроменено при 5,8%.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, достигна връх от 89,50 пункта – най-силният резултат от март 2009 г., и приключи деня с повишение от 0,82% до 89,39 пункта.

Цените на петрола обикновено отслабват, когато американската валута се засилва, тъй като деноминираните в американски пари стоки стават по-малко достъпни за притежателите на други валути.

През миналата седмица държавната петролна компания на Саудитска Арабия понижи официалните продажни цени на своя суров петрол с доставка през януари до най-ниското равнище в последните 14 години за купувачите от САЩ и Азия.

Ходът предполага, че Кралството засилва битката си за пазарен дял с евтиния шистов петрол след решението на ОПЕК да запази производствените квоти непроменени. Организацията заяви на 27 ноември, че ще остави своята официална производствена цел без промяна на ниво от 30 млн. барела на ден. 12-членният картел е отговорен за около 40% от световното предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
ако някой кухъл не е разбрал за цветната революция за дестабилизация на "не демократични правителства - т.е. такива неугодни на САЩ"правителства в държави и после даване на заеми в долари,а не в рубли има гогала и да търси там ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
И къде ги "добавят" тея 321К работни места кат всичкото *** е по улицата и протестира против белите полицаи във всеки един щат и е без раота.... Измислят си глупости само с тея стъкмистики и еквилибристики да може Wallstreeta да си цъкат на воля ...но тунджата е oversold и стой там на monthly open price и не мърда май нема намерение да пада повече колко и да им е мъка на USAта, че и тех е повлякло вече .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
Не знам ама на САЩа ше и треат още бая "цветни революции" в разни държави че да го дигнат още тоя долар иначе леко по леко в канала ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Сега и долара ако падне барабар с петрола - да им е гадно на рашките, може да усетим и ний положителни ефекти от глобалната надпревара :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още