IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът изпрати най-лошия си месец от началото на кризата от 2008 г.

Контрактите върху търгувания в Европа сорт Брент поевтиняха с над 18% през юли

08:15 | 03.08.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Броят на платформите за добив на &bdquo;черно злато&ldquo; в САЩ се е увеличил с пет през миналата седмица до 664. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Броят на платформите за добив на „черно злато“ в САЩ се е увеличил с пет през миналата седмица до 664. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху европейския суров петрол отчетоха най-лошото си месечно представяне през юли от началото на финансовата криза през 2008 г. на фона на продължаващите опасения за пренасищане на доставките на световните пазари.

В Лондон Брентът с доставка през септември поевтиня в петък до 51,63 долара за барел – най-ниското равнище от 30 януари насам, преди да затвори при цена от 52,21 долара за барел, спадайки в крайна сметка с 2,06% за деня.

За седмицата търгуваните в Лондон контракти изтриха 4,41%, отчитайки пети пореден седмичен спад. Цената на актива отстъпи общо с 18,6% през юли, което е най-значителният месечен спад от 2008 г. насам.  

Иран и шестте световни сили постигнаха дългоочакваната сделка през юли, което ще сложи край на санкциите спрямо Техеран в замяна на прекратяване на спорната ядрена програма на страната. По оценки на иранските власти страната разполага с 30 млн. барела петрол в резервите си, които са готови за износ.

Новините за рекордния износ на петрол от Ирак и покачващото се производство от Саудитска Арабия също допринесоха за спада на цените на „черното злато“.

Глобалното производството на петрол изпреварва търсенето след бума на шистовия добив в САЩ и след решението на Организацията на страните износителки на петрол през миналата година да не се намали продукцията.

Същевременно американските петролни фючърси спаднаха до най-ниското ниво от повече от четири месеца в петък, след като данните показаха, че платформите за добив на суровината в Щатите са се повишили през миналата седмица, което за пореден път подчерта загрижеността за силното вътрешно производство.

Американският суров петрол с доставка през септември удари дъно от 46,70 долара за барел – ниво, невиждано от 24 март, преди да сложи край на сесията при 47,12 долара за барел, отстъпвайки с 2,89%.

За седмицата търгуваните в Ню Йорк фючърси спаднаха с 2,12%, отбелязвайки седма поредна седмична загуба. Цените на американския петрол се сринаха общо с 21,24%, през юли, което също е най-голямата месечна загуба от 2008 г. насам на фона на притесненията за високото вътрешно производство в САЩ.

Изследователската група Baker Hughes съобщи късно в петък, че броят на платформите за добив на „черно злато“ в САЩ се е увеличил с пет през миналата седмица до 664, което е вторият пореден седмичен ръст.

В същото време спредът между Брента и WTI достигна 5,09 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 6,48 долара барел в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
kyp1954
преди 8 години
Когато долара пада, петрола се вдига. И в двата случая петролната мафия има оправдание за скъпите горива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Не съм искал да кажа нищо лошо за Лукойл. Той е трегер на българската икономика и без майтап. Но е и пилон за доста политици стриптизьорки ;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Коле баце не е държавата съвсем целия картел, а валутата ти :)) Еврото падна ли спрямо долара - еми падна, а петрола в кво се търгува - еми в долари ..... е твойта валута като е евтина, кат ти е евтина валутата такива са цените, кво да прайш, ако еврото ей са беше 1.60 цените на петрола в бензиностанциите щеха да са други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"В САЩ горивната ефективност е два пъти повече от ЕС тоест там колите горят 10литра средно а в ЕС 5литра на 100км. "Не искаше ли да кажеш ..."е два пъти ПО-ЗЛЕ"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
В САЩ няма акциз върху горивата и затова са евтини защото разчитат на повече оборот - стара логика В САЩ горивната ефективност е два пъти повече от ЕС тоест там колите горят 10литра средно а в ЕС 5литра на 100км. За мен е престъпление 320млн. в САЩ да консумират петрол повече от Китай ,Индия и Япония взети заедно - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumiraПрестъпленията на САЩ срещу човечеството са много и съм обяснил подробно защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
Най-големият картел е държавата.В Европа цената на бензина е повече от 50% данъци и такси. Тези приходи са важни за изпълнението на бюджета на всяка държава. Ако цената на суровината падне двойно през бюджетната година и това доведе до почти двойно поевтиняване на крайната цена (намалението е нормално да е по-малко от двойно заради постоянните разходи на производителя) това ще доведе до почти два пъти по-малки приходи за бюджета. И държавата няма да може да се разплати с държавните служители, полицаи пенсионери и т.н.Затова производителите на горива работят в картел и имат по-високи печалби с мълчаливото одобрение на държавата.Има ли друг начин? В САЩ данъците върху бензина не са големи, което ги прави не толкова важни за бюджета. Затова динамиката на цените на горивата следват тези на петрола с голяма корелация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
... е и силата на картелите не е за подценяване ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Как да поевтинее ???Ще поевтинее , с две ръце ти се подписвам ! В такъв момент като настоящия, в който се появи икономически фундамент, крайната цена да се коригира чуствително надолу, а основния играч на пазара в лицето на Лукойл подържа необосновано високи цени, компании като Шел , ОМВ, РомПетрол, които по традиция се ръководят в действията и политиката си само от икономическата логика и добрите пазарни практики, ще видят възможност да завладеят допълнителен дял от потреблението, ще свалят рязко цените за крайния клиент и Лукойл ще бъдат принудени да отговорят с адекватна ценова политика или ще банкрутират! Пазара е всесилен, да се противопоставяш на принципите му, е все едно да се бориш срещу гравитацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Иначе цените се манипулират и има картелни споразумения Кой всъщност вдига цените - http://bezlogo.com/2011/06/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B2%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5.htmlтова се отнася и за петрола както манипулираха и ЛИБОР - http://***.economy.bg/home/view/4563/I-cenite-na-petrola-bili-manipulirani
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
еми щото всеки ми вика според болшинството тука, че съм бил красная *** и ***. Аз неам нищо напреки щом Лукойл са ебани с тея цени тип Урал, Краз, Камаз тагай вън от кораба и да дойде някоя американска, иранска или саудитска компания, която да е доставчика не е ли така ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още