fallback

Юли - най-слабият месец за златото от юни 2013 г.

Жълтият метал поевтиня с близо 7% през юли на фона на спекулациите, че Фед ще повиши лихвените проценти за първи път от девет години

09:00 | 03.08.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху златото отчетоха най-слабия си месец от повече от две години през юли, след като очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме покачване на лихвите през септември, натежаха върху търсенето на актива.

Златото с доставка през август удари дъно от 1 079,20 долара за тройунция в петък, преди да се възстанови към края на сесията до ниво от 1 095,10 долара, добавяйки 0,59% за деня.

За седмицата цената на благородния метал отстъпи с 0,84% – първият седмичен ръст от шест седмици насам, след като инвеститорите се върнаха на пазара, за да търсят евтини активи. 

През целия юли обаче цената на жълтия метал спадна с 6,72% – най-големият месечен спад от юни 2013 г. насам. Фючърсите отстъпиха до 5,5-годишно дъно от 1 072,30 долара за тройунция на 24 юли.

Златото е под силен натиск за продажби през последните седмици на фона на спекулациите, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти за първи път от девет години насам през следващите месеци.

Централната банка на САЩ е все по-оптимистична по отношение на ситуацията в икономиката, оставяйки вратата отворена за увеличение на ставките още през септември.

В своето изявление през миналата седмица Фед определи икономиката като разширяваща се "умерено", обновявайки в оптимистична посока и своята позиция по отношение на пазарите на труда и имотите.

Същевременно централната банка не даде ясна индикация за момента на покачването на ставките, но намекна, че това може да стане най-рано през септември, аргументирайки се със "солидното" представяне на пазара на труда и "допълнителните" подобрения в сектора на жилищното строителство.

Същевременно Министерството на търговията заяви в четвъртък, че американската икономика е нараснала с 2,3% през второто тримесечие. Темпът на ускорение остана под очакванията за ръст с 2,6%, но надхвърли значително растежа от 0,6% в предходното тримесечие.

Сребърните фючърси с доставка през септември от своя страна поскъпнаха с 0,33% в петък и се установиха при цена от 14,74 долара за тройунция към края на търговията.

За седмицата цената на метала нарасна с 1,77%, прекратявайки петте поредни седмици на загуби. Въпреки това фючърсите завършиха юли надолу с 5,37%.

Повече за пазара на ценни метали може да видите в седмичното издание на Invest/Or? с гост анализатора на Tavex Димо Стефанов!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
fallback