IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът остана под психологическите 50 долара за първи път от април

Възможно да се стигне до спад под 40 долара за барел, смятат експерти

12:15 | 24.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът остана под психологическите 50 долара за първи път от април

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Фючърсите върху щатския суров петрол записаха трета поредна негативна сесия през изминалия ден. Цената на „черното злато“ спадна под 50 долара за барел и успя да достигне най-ниските си стойности от месец април досега. Факторът, който продължава да оказва натиск върху суровината, са данните за запасите на САЩ, които бяха публикувани в сряда.

В сряда докладът за петролните запаси на САЩ отчете ръст за седмицата до 17 юли. Прогнозите бяха за спад от 2,2 млн. барела, а реалните данни отбелязаха ръст от 2,5 млн. барела.

Все пак бензиновите запаси отчетоха спад, а търсенето на суровината отчита скок с 6.9% спрямо година по-рано. Положителен фактор е повишеното търсене на петрол от страна на Китай за месец юни.

Анализаторите бяха повлияни от спада в цената на суровината и коментираха, че e възможно да се стигне до спад под 40 долара за барел. Според тях силният долар и растящото предлагане, което ще стане факт заради стелката с Иран, ще са главните фактори, които ще окажат натиск върху цената.

От друга страна Световната банка повиши прогнозата си за цената на петрола. Организацията очаква „черното злато“ да се търгува около 57 долара за барел. Предишната прогноза, която беше дадена през месец април беше за 53 долара за барел. Повишената прогноза в доклада се уповава на закриването на нерентабилните инсталации за добив на петрол.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец септември приключиха на ниво от 49,19 долара за барел. За изминалата сесия спадът беше от 1,67 долара или 3,3%. Цената остава под главните подкрепи, при 89 и 200-периодните пълзящи средни. Силна съпротива за цената ще се явява психологическото ниво при 50 долара за барел. Според осцилатора Stochastic цената се намира в зоната на свръхпродажбите, но късите позиции изглеждат по-удачния избор докато цената се намира под ключовите си нива.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

В четвъртък златото отчете ръст в стойностите си и сложи край на 10-дневното поредно негативно представяне. Със загубите, които скъпоценният метал реализира в последните дни, успя да достигне най-ниските си нива за последните пет години.

Индия и Китай са водещите купувачи на злато в света. В понеделник разпродажбата на Шанхайската златна борса понижи цената на златото с 4%, а инвеститорите очакваха търсенето от страна на Индия или друга страна в Азия да се активизира. Индийците остават пасивни спрямо покупките на жълтия метал, защото към момента не е празник или сватбен сезон в страната.

Фючърсите върху злато с доставка през месец август завършиха сесията на ниво от 1 094,10 долара за тройунция. Златото продължава низходящия си тренд, а най-близкото ниво на подкрепа е около нивата при 1 087 долара за тройунция. Ключова съпротива можем да търсим около нивата при 1 142 долара за тройунция. Осцилаторът Stochastic показва, че цената се намира в зоната на свръхпродажбите.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец септември отстъпи с 2,9%, завършвайки търговията на ниво от 14,701 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tyrista
преди 8 години
bear market for the WTI crude...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tyrista
преди 8 години
bear market for the WTI crude...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още