fallback

Цената на петрола се срина под 40 долара за барел

Това са най-ниските стойност на черното злато от почти шест години

21:13 | 21.08.15 г. 11

Цената на петрола се срина под 40 долара за барел на борсата в Ню Йорк за пръв път от март 2009 г. заради признаците, че световното пренасищане ще продължи, съобщава Bloomberg.

Цените се понижиха с почти 35% след пика за годината през юни, тъй като производителите запазиха производството си дори след като свръхпредлагането притисна цените в мечия пазар. Цената на суровия петрол може да се срине до 32 долара за барел заради продължаващия световен излишък, заяви Citigroup в доклад от 19 август. Опасенията около икономическия растеж на Китай ще намали търсенето, което също ще натежи върху фючърсите.

„Ясно е, че големите производители – Саудитска Арабия, Русия, САЩ и други, се борят за пазарен дял“, заяви Джон Килдъф, партньор в американския хедж фонд Again Capital LLC.

Фючърсите на суровия петрол с доставки през октомври се понижиха с 1,20 долара или 2,9% до 39,94 долара за барел в средата на сесията на New York Mercantile Exchange. Фючърсите на петрола сорт Брент за октомври спаднаха с 3% до 45,21 долара за барел на лондонската борса.

Петролните баланси показват, че свръхпредлагането през 2015 г. ще продължи, което „ни кара да се запитаме докъде може да стигне петролът“, казват анализатори на Citigroup, водени от Сет Клайнман.

„В крайна сметка предлагането и търсенето ще се уравновесят, но това ще отнеме известно време“, казва Чип Ходж, който управлява портфейл с облигации за 9 млрд. долара, като управляващ директор в John Hancock.

Запасите от суров петрол в САЩ са се повишили до 456,2 млн. барела през седмицата до 14 август, почти 100 млн. барела над петгодишните средни нива. Производството на страната е нараснало с 8,8% спрямо миналата година до 9,52 млн. барела на ден през юли, най-високите резултати от поне 1920 г., заяви American Petroleum Institute в четвъртък.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е добила повече от квотата си от 30 млн. барела на ден за малко повече от година, сочат данни на Bloomberg.

Саудитска Арабия заяви пред ОПЕК, че производството ѝ за юни е достигнало рекордни нива, надвишавайки предишния си рекорд от 1980 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 12.09.22 г.
fallback