IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите икономически данни на Китай повлякоха петрола надолу

В четвъртък черното злато направи неуспешен опит да излезе от негативната си серия

12:57 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Лошите икономически данни на Китай повлякоха петрола надолу

Данните за все по-силното забавяне на китайската промишленост предизвикаха срив на акциите и още по-сериозно поевтиняване на петрола.

Новината, че производствената активност в най-голямата азиатска икономика се свива за шести пореден месец през август, за да запише най-ниското си равнище от 77 месеца насам, беше разчетена като сигнал за задълбочаване на  проблемите на страната.

Котировките на петрола се понижиха тази сутрин в Азия, след като към опасенията за помрачаване на перспективите пред световната икономика, а следователно и пред търсенето на черно злато, се прибави спадът на фондовите пазари.

Американският лек суров петрол, който от днес се търгува с доставка през октомври, поевтиня с 49 цента до 40,83 долара за барел. Сортът брент от Северно море също с доставка през октомври понижи стойността си с 56 цента до 46,06 долара за барел.

Натиск върху цените продължава да оказва проблемът със свръхпредлагането, коментира анализаторът Бърнард Ау от IG Markets в Сингапур. По думите му силният спад на фондовите борси, особено на Wall Street, допълва безпокойството за световния икономически растеж, което дава основания да се очаква, че търсенето ще остане слабо.

Цитирана от Bloomberg прогноза на Citigrоup показва, че американският петрол може да слезе дори до 32 долара за барел, което е нивото от избухването на глобалната финансова криза, когато пък сортът брент струваше 39 долара за барел.

В четвъртък фючърсите върху щатския суров петрол успяха за кратко да се отдалечат от най-ниското си ниво за последните 6,5 години и завършиха сесията с минимален ръст в стойностите си. „Отчетеното повишение инвеститорите отчитат като дневен импулс, но остават мечи настроени в дългосрочен план спрямо суровината. През настоящата седмица черното злато достигна най-ниските си нива за последните години, след като беше отчетен изненадващ ръст на седмичните запаси в САЩ“, коментира Валентин Вълчев от BenchMark Finance.

В сряда пазарните участници останаха изненадани от резултатите на седмичните петролни запаси. За седмицата до 14 август беше отчетено повишение от 2,6 млн. барела. Анализаторите прогнозираха средностастистически спад от 0,6 млн. барела на седмична база. В сесията от сряда понижението при петрола беше над 2%, с което печалбите за седмицата бяха изтрити.

Освен това данни, които бяха оповестени през изминалата сесия, показват, че Саудитска Арабия е увеличила износа си на петрол с 430 хил. барела на ден до 7,37 млн. барела на ден. „Продукцията на страната за юни от 10,564 млн. барела на ден напомня на инвеститорите, че пазарът остава в момент на свръхпредлагане, а ценовата война между износителите се засилва“, пояснява Вълчев.

По думите му Китай е основен фактор, който влияе на представянето на петрола. Сравнявайки графиките на китайския фондов пазар и петрола, можем да видим ясна корелация в представянето им. Слабост на китайската икономика ще рефлектира върху по-слабо потребление на суровината, което с оглед на пренаситения пазар ще намали цената на черното злато.

OILUS

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още