IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико - поредната жертва на петрола

Предстои още една разочароваща година за икономиката, чийто растеж се забавя до 2,2% годишно през второто тримесечие

19:51 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Президентът Енрике Пеня Нието развява флага на Мексико. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Енрике Пеня Нието развява флага на Мексико. Снимка: Ройтерс

„Още една разочароваща година“ предстои за Мексико, след като икономическият растеж бе ударен от погрома на петролните пазари и спадащия добив на петрол. Това се случва и на фона на опасенията относно въздействието на задаващото се покачване на лихвите в САЩ, пише CNBC.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Мексико се покачва с 0,5% на тримесечна база, но се забавя до 2,2% на годишна база след двете поредни годишни повишения от 2,6%, отчетени през първото тримесечие на 2015 г. и последното на 2014 г.

Резултатът е в интервала на Централната банка на Мексико, която тази седмица намали прогнозата си за икономическия ръст за четвърти път, до 1,7-2,5% през 2015 г.

Погромът на петролните пазари застигна страната, износът на която е доминиран от суровия петрол. В момента цените на „черното злато“ са на 6,5-годишно дъно, като цената на суровия петрол е твърде вероятно да се потопи под 40 долара за барел за пръв път от 2009 г. насам.

„Това означава, че икономиката е напът да запише още една разочароваща година, след като производството на суров петрол продължава да спада, а валутата остава под натиск“, коментира управляващият директор на Teneo Intelligence Волфанго Пиколи.

Анализаторите на Barclays очакваха, че мексиканската икономика ще запише тримесечен ръст от 0,9% в периода април-юни, като евентуалният силен растеж на сектора на услугите ще засенчи по-слабото индустриално производство.

БВП на Мексико в крайна сметка се разшири само с 0,5% на тримесечна база. Това е повече спрямо отчетените 0,4% през първото тримесечие, но и по-малко спрямо 0,7% през четвъртото тримесечие на 2014 г. И все пак страната едва ли ще постигне растеж от над 4%, какъвто регистрира между 2010 и 2012 г.

До момента Съединените щати остават най-голямата експортна дестинация за Мексико. Но въпреки тесните връзки, мексиканската икономика изостава що се отнася до възстановяването.

Това може да се окаже проблем, когато Фед пристъпи към увеличаване на лихвените проценти, тъй като Централната банка на Мексико сигнализира, че ще действа успоредно с централната банка на САЩ. Въпреки това очакванията за това дали мексиканската икономика е готова за затягане на курса на паричната политика са различни.

Анализаторите на Barclays подчертават „необичайно разминаване между икономическия цикъл на САЩ и Мексико“, посочвайки отшумяващото значение на търговските връзки през последните години.

„Въпреки че САЩ продължават да внасят близо 80% от общия износ на Мексико, относителната важност на други икономики, измежду които Китай, се повиши през последните години“, смятат от Barclays.

Според експертите на банката енергийната реформа, преследвана от президента Енрике Пеня Нието, включително и продажбата на държавни петролни полета, може да добави до 1,5% към БВП в следващите няколко години.

Въпреки това напредъкът се забавя заради срива в цените на петрола, разочароващите оферти при първите търгове за петролните находища и обвиненията в корупция към мексиканския президент.

„Слабото представяне на икономиката увеличава натиска над президента Енрике Пеня Нието, който трябва да представи икономичен бюджет за 2016 г., докато се опитва да рестартира процеса по изпълнение на енергийната реформа“, смята Пиколи от Teneo Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още