IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна заради повишеното търсене в САЩ

Фючърсите на петрола сорт Брент поскъпнаха с 71 цента до 48,29 долара за барел в средата на деня

20:45 | 10.09.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на американския суров петрол скочи в четвъртък в резултат на силното търсене на бензин в САЩ - най-големия потребител на петрол в света, съобщава CNBC.

Цените на суровия петрол се понижиха с повече от 3% през тази седмица заради продължаващите опасения около световното търсене и свръхпредлагането, споделят търговците.

Общите резерви на суров петрол в САЩ са се повишили с повече от очакваното през миналата седмица, но запасите в Кушинг, Оклахома, газоразпределителния център за петрола West Texas Intermediate, намаляват, сочат данни на Администрацията за енергийна информация.

Потреблението на бензин, основен двигател на растежа на световното търсене на петрол през годината, нарасна през последните четири седмици с 3,8% спрямо миналата година, което предостави допълнителна подкрепа.

В края на сутрешната сесия фючърсите на петрола сорт Брент поскъпнаха с 71 цента до 48,29 долара за барел, а тези на американския суров петрол се вдигнаха с 1,12 долара до 45,27 долара за барел.

Американските търговски запаси на суров петрол са се повишили с 2,6 млн. барела през миналата седмица, с което резервите достигат 458 млн. барела, най-високите им нива от близо 80 години, сочат данни на Администрацията за енергийна информация.

„Американските данни са умерено мечи с по-големи от очакванията увеличения на запасите от петрол и рафинирани продукти. Компенсирането на тази меча тенденция идва от търсенето, което остава силно на годишна база, тъй като потребителите се възползват от ниските цени на петрола“, казва Крис Джарвис, анализатор в Caprock Risk Management.

„Ситуацията върви към възстановяване, но докато получаваме разочароващи данни от Китай, те ще продължават да тежат и да отлагат възстановяването“, казва Хамза Хан, анализатор в ING Financial Markets в Нидерландия.

Цените на петрола се понижиха с повече от 50% от юли 2014 г. насам, след като повишеното производство се сблъска със забавянето на икономиките в Азия, основния двигател на растежа на суровините през последните години.

Всичко за цената на петрола четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nix
преди 8 години
А цените що седат вече две седмици на 2,15 - 2,14 след като фючърсите за септември точно се сриваха цял месец. Трабва и цените да падат непрекъснато. ПРОТЕСТИРАЙТЕ НАРОДЕ на нас ни взимат от стандарта от живот и от работните места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
nix
преди 8 години
И като послъпна до 48,64 веднага се срина на 44,16 днес... http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Винаги ми е било смешно от такива наивни обяснения като за ***. Петролът сега скочил заради повишеното търсене. А само седмица преди това търсене е нямало, види се, щото цената падна до рекордно ниско ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още