IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската Total намали производствената си цел заради ниските цени на петрола

Компанията обяви и допълнително съкращаване на инвестициите и отлагане на проекти

11:40 | 23.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Втората най-голяма петролна компания в Европа Total намали производствената си цел за 2017 г., след като обяви допълнително съкращаване на инвестициите и отлагане на проекти, за да предпази дивидента си, съобщава Bloomberg.

Total очаква да произведе 2,6 млн. барела петрол на ден, докато предишната прогноза беше за 2,8 млн. барела на ден, заяви компанията в сряда преди провеждането на среща с инвеститорите в Лондон.

Новите оценки са признак, че големите петролни компании планират все повече съкращения на разходите през следващата година и 2017 г., след като компании като Chevron Corp. и Royal Dutch Shell Plc вече обявиха сериозно редуциране на разходите за 2015 г.

Подготвяме групата за още по-ниски цени на петрола в дългосрочен план“, заяви главният финансов директор на Total Патрик дьо ла Шевардиер пред репортери в Лондон.

Според Total новите мерки ще позволят на компанията да предоставя дивиденти до 2017 г. от средства, генерирани от добив, рафиниране и продажба на петрол, без да има нужда да взима кредит, дори ако цените на петрола са 60 долара за барел.

Мартайн Ратс, анализатор в Morgan Stanley в Лондон, казва в своя статия преди обявлението, че „инвеститорите изпитват все по-голямо безпокойство дали дивидентите на компанията са устойчиви“ след срива на цените на петрола.

Френската група ще намали инвестициите през 2016 г. до 20-21 млрд. долара от 24 млрд. долара през тази година и пиковите 28 млрд. долара през 2013 г. Total заяви, че ще вложи между 17 млрд. и 19 млрд. долара през 2017 г., което е по-малко от предишната цел от 20 млрд. долара.

Компанията обяви още, че отлага проекти в Австралия, Норвегия и Италия и ще увеличи икономиите на разходите от операции с 50% до 2017 г. до 3 млрд. долара, което е повече от предишните планирани 2 млрд. долара.

Още за цените на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още