IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола записва лек ръст, притисната от свръхпредлагането

В понеделник рейтинговата агенция Moody's понижи прогнозата си за цената както на Брент, така и на WTI през следващите две години

10:55 | 20.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпва леко във вторник, но нартупаните резерви и свръхпредлагането продължават да оказват натиск върху цената на суровината, съобщава WBPonline.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,26% до 46,49 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент се търгува с 0,16% повишение до 48,69 долара за барел. И двата сорта приключиха сесията в понеделник с около 3% спад.

Пренасищането на пазара по всяка вероятност ще държи цените ниски, смятат анализатори - и Международната агенция по енергетиката (МАЕ), и ОПЕК неотдавна прогнозираха, че търсенето на петрол ще се забави следващата година.

В понеделник рейтинговата агенция Moody's понижи прогнозата си за цената както на Брент, така и на WTI през следващите две години, а причините са трупането на резерви, свръхпредлагането и слабото търсене. 

През 2016 г. сортът Брент се очаква да достигне средна цена от 53 долара за барел, като по-ранната прогноза беше за 57 долара за барел. Американският суров петрол WTI се очакваше да се търгува средно за 52 долара за барел, но тази стойност е понижена до 48 долара за барел. 

Същевременно късно в понеделник в първото предаване "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria професорът по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс" Стив Ханке заяви, че очаква плавен ръст на цената на петрола до 80 долара за барел в рамките на две години.

По-късно във вторник Американският петролен институт ще публикува седмичните си данни за резервите, а официалната правителствена информация предстои да излезе в сряда. Очаква се петролните запаси в САЩ да са отчели ръст с 3,5 милиона барела в седмицата до 16 октомври, което би било четвърта поредна седмица на експанзия, отбелязва WBPonline.

Китай също все още е във фокуса на вниманието, след като страната записа най-слабия си ръст за тримесечие от шест години насам. Данните още повече увеличават опасенията, че търсенето в поднебесната империя ще се забави.

Друго притеснение на петролните пазари са плановете на Иран да увеличи добива на петрол с 500 000 барела на ден през първата седмица след вдигането на международните санкции.

На 21 октомври ОПЕК, както и страни, които не членуват в картела, ще проведат техническа среща във Виена и трейдърите се готвят за новини около добива на ОПЕК.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
iPyramid
преди 8 години
"Цената на петрола записва лек ръст, притисната от свръхпредлагането "Абе, само на мен ли това заглавие ми звучи ..."странно"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още