IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs очаква разведряване на петролния пазар в средносрочен план

Анализаторите от инвестиционната банка прогнозират още 6-9 месеца трудности за цената на суровината

17:43 | 19.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролната индустрия, която преминава през труден период, може да очаква разведряване в средносрочен план, ако се придържа към намаляването на разходите, смята Мишел Дела Виня, съръководител на европейското анализаторско звено в Goldman Sachs.

„Нагласите се променят“, казва той пред CNBC. Според Дела Виня обаче и основните фактори се променят, наред с настроенията на инвеститорите.

Колкото до цената на петрола – да, очакваме още шест до девет трудни месеца, тъй като трябва да преминем през последиците от свръхпредлагането. Но в дългосрочен план започваме да виждаме механизми за приспособяване“, казва той.

Дела Виня обяснява, че добивът на шистов петрол в САЩ се забавя. Данни на Baker Hughes, компания доставчик на услуги за нефтената индустрия, от миналата седмица показаха, че броят на нефтените платформи е намалял седма поредна седмица. Анализаторът от Goldman Sachs посочва още, че две от основните страни глобални производителки – Иран и Саудитска Арабия – вероятно също ще намалят продукцията. 

Цената на петрола се срина от около 120 долара за барел през юни 2014 г. до около 40 долара през август тази година. Както европейският бенчмарк Брент, така и американският суров петрол WTI поскъпната оттогава, като в понеделник сутринта WTI се търгуваше за 46,90 долара за барел.

Големите петролни производители в Европа и САЩ започнаха преструктуриране и намаляване на разходите, след като спадът започна през юни миналата година. Оптимизациите все още не са приключили – в понеделник френската компания Total обяви, че продава 15% от свое петролно находище в Норвегия.

Боб Паркър, старши анализатор в Credit Suissе, прогнозира, че печалбите ще бъдат генерирани от консолидирането. „Приходите и потенциалните дивиденти за акционерите могат да бъдат устойчиви, само ако секторът намали оперативните и капиталовите разходи с 30 до 40%“, отбелязва Деля Виня.

Драстичният спад на цените се дължи на слабо търсене, силен долар и растящ добив в САЩ, смята Международната агенция за енергетиката (МАЕ). Ключов фактор обаче бе и решението на ОПЕК от миналата година да не намалява добива. В понеделник министърът на петрола на Иран Биджан Намдар Зангане заяви, че не очаква промяна в добива при заседанието на ОПЕК през декември, когато картелът решава за пазарния си дял. Зангане добави, че страните членки на ОПЕК биха били доволни на цена от около 70 долара за барел.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още