fallback

Американският лек суров петрол падна под 35 долара за барел

Това е най-ниското ниво от 19 февруари 2009 г.

14:28 | 14.12.15 г. 7

Цената на американския лек суров петрол WTI падна под 35 долара за барел за пръв път от 2009 г. насам на борсата New York Mercantile Exchange (Nymex), съобщи Bloomberg.

Фючърсите се понижиха с 1,8% до 34,71 долара за барел към 13:30 часа българско време, което е най-ниското ниво от 19 февруари 2009 г.

До спада се стигна, след като Иран за пореден път заяви, че възнамерява да увеличи добива, което пък подсилва спекулациите, че членките на ОПЕК ще допринесат още повече за пренасищането на пазара. „Няма никакъв шанс Иран да отложи плана си за увеличаване на петролните доставки, дори когато цените падат“, казва Амир Хосейн Заманиния, заместник-министър на петрола с ресор международни отношения и търговия. 

Миналата седмица американският лек суров петрол поевтиня с 11%, което е най-голямото седмично понижение за годината.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) свръхпредлагането на петрол ще продължи и до края на 2016 г., предвид забавянето на ръста в търсенето и предвид решението на ОПЕК да увеличи добива.

„Мрачната ситуация води до мрачни нагласи“, казва Ойген Вайнберг, ръководител на звеното за проучвания на суровините в Commerzbank във Франкфурт. „Пазарът изцяло признава, че ОПЕК вече играе ролята на регулатор на цените и че картелът изглежда скоро няма да промени стратегията си“, допълва той.

Режимът в Техеран очаква международните санкциите над ядрената програма да бъдет вдигната през първата седмица на януари. Ислямската република вече си е гарантирала клиенти за планираната експанзия в предлагането, твърди Заманиния. По данни на Bloomberg страната е произвела 2,8 милиона барела дневно миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 11.09.22 г.
fallback