fallback

Златото се насочва към първи месечен спад за 2016 г.

Цената на благородния метал падна до най-ниското си ниво от месец насам в понеделник

12:24 | 28.03.16 г. 18

Заради поскъпването на долара златото поевтинява и достигна най-ниското си ниво от повече от месец насам, съобщи Bloomberg.

Цената на благородния метал с незабавна доставка се понижи с 0,7% до 1 208,38 долара за тройунция, което е най-ниското ниво от 23 февруари. По-късно на борсата в Сингапур цената се повиши до 1 213,89 долара за тройунция. И все пак златото остава най-добре представящата се суровина на 2016 г.

Миналата седмица металът поевтиня с над 3% - най-рязко от ноември – и се насочва към първото си месечно понижение за тази година, след като през февруари поскъпна с 11%.

Тази седмица инвеститорите очакват данни за жилищните продажби в САЩ, за потребителското доверие, както и за заетостта. Прогнозите на икономистите от Bloomberg са за ръст в новите назначения от 208 хил. работни места.

Във вторник реч ще има председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън.

В понеделник председателят на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че въпросът е не дали да се вдигат лихвените проценти, а кога да се случи това. „Истинският проблем са глобалните финансови и икономически развития, има несигурност за това какво се случва по света и как това се отразява на долара и на американската икономика“, заяви той.

Поевтиняването на златото може да се обясни и отчасти с прогнозата на Goldman Sachs. Според инвестиционната банка цената на метала ще се понижава и в краткосрочен план ще достигне 1 100 долара за тройунция заради затягането на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
fallback