IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото отчете трето поредно седмично понижение

Въпреки поевтиняването през последните седмици от началото на годината благородният метал е поскъпнал с 14%

16:38 | 27.03.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото падна до четириседмично дъно в четвъртък, след като нараснаха спекулациите, че Федералния резерв на САЩ може да повиши лихвените проценти още на заседанието си през април, което пък подкрепи долара, съобщи Investing.com.

Фючърсите върху златото с доставка април на платформата Comex в Ню Йорк, затвориха сесията с 0,2% спад до 1 221,60 долара за тройунция. За седмицата спадът в цената на благородния метал беше 32,40 долара (2,58%) - третото поредно седмично понижение и най-рязкото от ноември насам.

Председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард изрази подкрепа за евентуално повишаване на лихвените проценти през април, ако макроикономическите данни го позволяват. 

Сходни коментари имаше и от страна на председателя на централната банка за Филаделфия Патрик Харкър, колегата му от Чикаго Чарлс Еванс, както и от управителите за Сан Франциско и Атланта съответно Джон Уилямс и Денис Локхарт.

Увеличените шансове за по-скорошно затягане на паричната политика подкрепиха долара спрямо основните му конкуренти. Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо шест други водещи валути, се повиши в четвъртък до 96,39 пункта. Това представлява седмично повишение от 1,1% - първото за този месец. По-силният долар прави суровините, деноминирани в долара, по-скъпи за притежателите на други валути, припомня Investing.com.

Доларът поскъпна спрямо йената с 1,51% и валутната двойка затвори сесията при курс 113,11 йени за долар.

Еврото поевтиня с 0,97% през изминалата седмица и приключи седмицата на ниво 1,1166 долара за евро.

Въпреки поевтиняването през последните седмици от началото на годината цената на златото се е повишила с 14%, тъй като металът се смята за инвестиция убежище при пазарна и геополитическа нестабилност.

По-рано този месец Федералният резерв понижи очакванията си за темпа на затягане на паричната политика. През декември централните банкери прогнозираха четири повишения на лихвите през 2016 г., докато днес те очакват едва две.

Фючърсите върху среброто с доставка май се понижиха с 0,48% в четвъртък до 15,19 долара за тройунция. За седмицата металът регистрира спад от 61,2 цента (3,87%).

Медта поевтиня с 0,29% и приключи сесията на ниво от 2,229 долара за паунд в четвъртък. Седмичното понижение възлиза на 2,46%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
То и аз искам като вървя по тротоарите да не се спъвам в някакви камъни и павета ами в злато.... ама това какво искам е въпрос на гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
I
преди 8 години
Не златото е надценено, а среброто е подценено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
I
преди 8 години
Не златото е надценено, а среброто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Babbitt
преди 8 години
Много е надценено злото в момента, трябва да се редуцира поне 5 пъти спрямо среброто и паладия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още