IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Следващото повишаване на лихвените проценти може би "не е твърде далеч"

Гуверньорът на Фед за Сейнт Луис подкрепи решението за запазване на политиката от миналата седмица

17:02 | 24.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ за Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че американската централна банка може би се приближава все повече до още едно повишаване на лихвените проценти, след като миналата седмица избра да не предприема действия, съобщава Bloomberg.

Относително слабите понижения на обобщените икономически прогнози през март предполагат, че следващото повишаване на лихвения процент може да не е твърде далеч, ако икономиката се развива както се очаква“, заяви Булард в изказване в Ню Йорк в четвъртък.

Представителите на Фед обсъждат колко бързо трябва да повишат лихвените проценти за втори път след първия им ход през декември, което бе първото увеличаване от почти десетилетие.

В интервю за Bloomberg Булард заяви, че централните банкери трябва да обмислят повишаване през април като реакция на затягащия се пазар на труда и перспективите инфлацията да се изстреля над поставената от Фед цел за поскъпване от 2%. Той добави, че дотогава официалните представители може би няма да са получили достатъчно допълнителни данни за американската икономика, които да ги убедят да предприемат действия.

В изказването си Булард сподели, че перспективите за американския и глобалния растеж „малко са се понижили“ от декември насам, макар че „перспективите пред американския пазар на труда малко се повишават“ в прогнозите. Други променливи си остават на сравнително същите нива, допълни той. Булард има право на глас при определянето на политиките на Фед тази година.

Той подкрепи решението на Федералната комисия за отворения пазар от миналата седмица да задържи вдигането на лихвените проценти, макар че участниците в комисията са намалили прогнозите си за броя на предстоящите увеличения за тази година. Медианните актуализирани тримесечни прогнози на централните банкери предвиждат лихвен процент от 0,875% в края на 2016 г., подсказвайки за две повишения от по четвърт пункт през тази година. Предишните прогнози от декември бяха за четири увеличения.

Ако няма последователност по предложени действия, то това може да накърни доверието към органа“ при липса на промяна в данните или перспективите, допълни Булард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още