IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Булард: Точките на Фед може да объркат инвеститорите

Схемата с точките състои от очакванията на всеки един член на Федералната комисия по открития пазар за повишението на лихвените проценти за три години

17:42 | 23.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джеймс Булард. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джеймс Булард. Снимка: Архив Ройтерс

Схемата на Федералния резерв на САЩ, с която централната банка представя очакванията си за темпа на затягане на паричната политика, рискува да обърка инвеститорите. Това заяви Джеймс Булард, председател на Фед за Сейнт Луис, цитиран от Financial Times. Булард членува в комисията, която определя нивото на основните лихвени проценти в САЩ, и е обмислял да се оттегли от т.нар. точков план (dot plot).

Схемата се състои от очакванията на всеки един член на Федералната комисия по открития пазар за нивото на лихвените проценти за период от три години. Тази прогноза е възможно най-точната, която Фед може да предостави на инвеститорите и се преразглежда всяко тримесечие. Резки промени в тези очаквания обаче могат да предизвикат големи колебания на финансовите пазари, посочва FT.

През декември, когато ставките бяха вдигнати за пръв път от близо десетилетие, Джанет Йелън и екипът й очакваха четирикратно повишение на лихвените проценти през 2015 г., а на последното заседание миналата седмица те вече прогнозират две повишения.

„Ставам все по-загрижен за прогнозите, които се дават чрез точките на Фед. Дори съм си мислел да се оттегля едностранно от цялото това упражнение“, казва Булард пред Bloomberg.

Той каза още, че би искал да види повече стабилност в очакванията за инфлацията, въпреки че потребителските цени сякаш се възстановяват през последните няколко седмици. „Изглежда те са тясно свързани с цените на петрола и това е притеснително“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още