IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се насочва към първи месечен спад за 2016 г.

Цената на благородния метал падна до най-ниското си ниво от месец насам в понеделник

12:24 | 28.03.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради поскъпването на долара златото поевтинява и достигна най-ниското си ниво от повече от месец насам, съобщи Bloomberg.

Цената на благородния метал с незабавна доставка се понижи с 0,7% до 1 208,38 долара за тройунция, което е най-ниското ниво от 23 февруари. По-късно на борсата в Сингапур цената се повиши до 1 213,89 долара за тройунция. И все пак златото остава най-добре представящата се суровина на 2016 г.

Миналата седмица металът поевтиня с над 3% - най-рязко от ноември – и се насочва към първото си месечно понижение за тази година, след като през февруари поскъпна с 11%.

Тази седмица инвеститорите очакват данни за жилищните продажби в САЩ, за потребителското доверие, както и за заетостта. Прогнозите на икономистите от Bloomberg са за ръст в новите назначения от 208 хил. работни места.

Във вторник реч ще има председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън.

В понеделник председателят на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че въпросът е не дали да се вдигат лихвените проценти, а кога да се случи това. „Истинският проблем са глобалните финансови и икономически развития, има несигурност за това какво се случва по света и как това се отразява на долара и на американската икономика“, заяви той.

Поевтиняването на златото може да се обясни и отчасти с прогнозата на Goldman Sachs. Според инвестиционната банка цената на метала ще се понижава и в краткосрочен план ще достигне 1 100 долара за тройунция заради затягането на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Хубаво си го написал. Сега пробвай дали можеш да излезеш от стаята с толкова дълъг нос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Хубаво, в "лева"-ясно, а в дЕсна как харчиш? Бе що не ебавате вие, колеги, от българския език?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 8 години
да...... да прехвърлиш парите във времето......... и да ги оставиш друг да ги ХАРЧИ.......!!!!?????...... ЗЛАТОТО е без АНАЛОГ в ТОВА ОТНОШЕНИЕ.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Да, най-високата стойност на златото е било 1900$, а в Евро е било 1380.Към днеша дата цените са съответно 1200$, а в Евро 1100.Математиката казва, че цената в $ е паднала с 37%, а в Евро с 20%.Аз печеля и харча основно в Евро/лева, поради което тези 37% грам не ме засягат пряко.Дори да приемем, че много хора са купили и на цена от 1380 евро, то бъдете сигурни, че каквото и да се случи, максимум до 5г. цената в евро ще покори нови върхове.Който купува злато с цел продажба за период от 3-5г. прави фундамелтална грешка. Такъв вид инвестиция се прави за период от 5-10г., а такива като мен я правят за наследниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
абитуриент
преди 8 години
златото е колкото ХУБАВ толкова и ОПАСЕН ИНСТРУМЕНТ.......!!!!!????....Всичко зависи от ТАЙМИНГА......ако си се НАБЪЛБУКАЛ със ЗЛАТО на 1920$ ше се наложи доста да почакаш да излезеш СУХ ОТ ВОДАТА....ако обаче имаш ДЪЛАГ ХОРИЗОНТ- 10-15-20 и повече ГОДИНИ -ЗЛАТОТО е САВЪРШЕНИЯ ИНСТРУМЕНТ ЗА ХЕДЖ срещу ХАРТИЯТА.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Друже, опитът е описан в книгите - чети там, не го търси в мокрите сънища. Златото хич не е в тиквите, може би само в твоята е така. При всеки, който храни съмнения и резерви към златото, това е достатъчен факт, че не разбира материята. Спорът става незабавно излишен, защото се превръща в терен за бъркане на цимент. Днешната система е първата, която опитва само с книжни пари и поради това е пред сгромолясване. Когато това се случи, ти, друже, ще имаш време само да възкликнеш - въй, въй, защото вероятно си някъде от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
Средносрочно златото проби доста низходящи трендове и падането с 3 процента е възможна корекция на едно твърде бързо изстрелване на горе за няколко месеца. Част от играчите си прибраха печалбите от него. Златото започна да се помпи като се разклатиха борсите. За сега тренда там се стабилизира и явно се е върнал част от риск апетита. Това че не пада толкова бързо с колкото се вдигна, показва че част от играчите все още изчакват. Според мен ако златото пробие 1300 долара, където беше януари 2015, можем да мислим за по-мащабно обръщане на тренда. Но по-скоро мисля че краткосрочно ще е в някакъв рейндж между 1200 - 1280.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
звучи невероятен и пълен с дупки сценарии ... война с кой ? :):) да не говорим че цифрата си е изкара от .... там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Аз те питам какво ти показва ОПИТЪТ а не мокрите ти фантазии, щото ти каза, че ОПИТЪТ показвал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Какво ще кажеш за сценария, при който 15 милиона нови бежанци от Либия, Афганистан, Египет и Пакистан достигнат до Германия до 2025. От възникналото огромно етническо напрежения лумва голяма война. Тогава какво ли ще стане със златото и среброто е въпросът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още