IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: През 2016 г. Русия ще увеличава добива на петрол и газ

Цената на петрола бавно ще расте в следващите месеци, прогнозира руският енергиен министър

16:37 | 12.04.16 г.
Новак: През 2016 г. Русия ще увеличава добива на петрол и газ

През 2016 година Русия ще увеличи добива на въглища, петрол и природен газ, съобщи по време на форум в Москва руският енергиен министър Александър Новак. Той посочи още, че плановете са и да бъде увеличено производството на електроенергия, пише ТАСС.

През 2017 година добивът на петрол в Русия ще бъде около 537 млн. тона, или на нивото от тази година.

В същото време руският министър е оптимист, че по време на разговорите в Доха след няколко дни световните производители на петрол ще се споразумеят за замразяване на добива. Членовете на ОПЕК и държавите извън картела ще се съберат на 17 април в опит да стабилизират цените на петрола на световните пазари.

По време на своето изказване в Москва Александър Новак прогнозира още плавен ръст на цената на петрола през следващите месеци. По думите му през първото полугодие на 2016 година средната цена на суровината ще бъде под 40 долара за барел, но през втората половина петролът ще поскъпне до средно 40-45 долара за барел, а в края на годината може дори да достигне цена от 50 долара за барел.

Според изчисленията на Новак през 2017 – 2018 година цената на петрола ще се движи в рамките на 60 – 65 долара за барел.

Инвестициите на нефтените компании в световната икономика през тази година ще намалеят до 338 млрд. долара, посочи още руският енергиен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още