IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Кувейт успя случайно да постигне това, което срещата в Доха не успя

Заради стачка на служители производството на страната от Персийския залив спадна с 60%

08:09 | 19.04.16 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След месеци подготовка разговорите между производителите в Доха не успяха да постигнат нищо, което дори да се доближава до преодоляване на глобалния излишък на петрол. Кувейт обаче успя сам да направи това само за няколко дни, коментира Bloomberg.

Стачка на работниците, започнала в неделя, намали производството в страната от Персийския залив с 60%, или с 1,7 млн. барела на ден – малко повече от излишъка, залял световните пазари през първата половина на годината. Този излишък потопи цените на петрола до 12-годишно дъно през януари.

„Ако потенциалният спад на предлагането на суров петрол от Кувейт се запази устойчиво достатъчно дълго, това грубо се равнява на текущите оценки за глобалните резерви, натрупани през второто тримесечие“, казва Хари Чилингириан, ръководител на стратегиите за пазарите на суровини в BNP Paribas.

Разбира се, има едно голямо „ако“, което зависи от продължителността на стачката“, допълва той.

Kuwait Petroleum се опитва да възстанови операциите в две наземни цистерни за суров петрол, съобщи държавната информационна агенция Kuwait News Agency в понеделник, цитирайки говорител на петролната индустрия шейх Талал ал-Халид ал-Сабах. 

Дори ако обсъжданията в Катар на 17 април бяха достигнали до договорка за „замразяване“ на производството на петрол, петролните анализатори не очакваха въздействие върху доставките, тъй като почти никоя от замесените страни няма капацитета или планира да засили добива.

Докато членове на кувейтската Конфедерация на служителите в петролните и нефтохимичните индустрии, която има 13 000 члена, протестират срещу намаляването на заплатите и осигуровките им, страната от Персийския залив със сигурност не е единственият фактор на пазара, който може да засенчи влиянието на споразумение за замразяване.

Иран, който е увеличил добива си с 400 000 барела на ден тази година след края на международните санкции, заяви, че ще добави още поне 300 000 барела на ден в опит да си спечели обратно пазарния дял, изгубен при ембаргото, сочат оценките на Международната агенция по енергетика.

Още по-големи катаклизми може да дойдат от политическия конкурент на Иран – Саудитска Арабия, чийто престолонаследник Мохаммед бин Салман намекна този месец, че кралството може да отговори на нарастващото производство на която и да е страна с увеличаване на собственото си. Най-големият износител на суров петрол в света може веднага да засили добива си с над 1 млн. барела на ден, или с около 10%, и с 2 млн. барела на ден до 6-9 месеца, каза принцът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Да режеш заплатите на тия, дето са те направили богат, не е добра идея. Харчат огромни суми за безумни неща, от сорта на златни коли и тн., а като свърши лапането, вместо да си седнат на задникa, те режат заплатите на работниците. Това е доста типично и за местните "бизнесмени".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
В живота рядко се случват случайни работи .Не че няма,но на мен това хич неми изглежда случайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Инвесторе, бъгавата ви платформа отново краде от постовете. ОПРАВЕТЕ Я, ЧЕ РЕЗИЛ, РЕЗИЛ, РЕЗИЛ ! ! !Абе, да се оправят, егати чаршафите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Аз на това му казвам фосмажор. Рано или късно, ще си продадат и този петрол, Дан. И тогава /ако сега не вземат курс на драматично диверсифициране на икономиката си и развитие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
supertrader
преди 8 години
Голяма грешка, защото както си стачкуват може да си загубят пазара за петрол завинаги и този петрол да остане непродаден - никога да не се продаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още