fallback

Политически и природни катаклизми не спират срива на цената на природния газ

Нито потенциалната война между Украйна и Русия, нито Brexit успяха да повишат цената на суровината

14:58 | 25.08.16 г. 14

Вече три години цените на природния газ в Европа вървят надолу и все още няма признаци за край на тази тенденция, коментира Bloomberg.

Фючърсните контракти за горивото се търгуват на почти шестгодишно дъно в Холандия и Великобритания, а компании от Citigroup до Marex Spectron Group и Vattenfall очакват още понижения. От 2013 г. цените на газа пренебрегват серия от политически и природни катаклизми, които иначе биха ги повишили, и вместо това се движат в съответствие със задълбочаващото се глобално свръхпредлагане.

Цените почти не трепнаха миналата седмица, когато Украйна – най-голямата транзитна страна за руски газ до ЕС, предупреди за потенциална война с източния си съсед и най-голям доставчик на Европа. Трейдърите вече се отърсиха и от решението на Холандия да ограничи добива от най-голямото газово поле в Европа заради земетресения, от британския вот да излезе от ЕС и от широкоразпространеното противопоставяне на региона срещу фракинга.

„Влиянието на тези политически въпроси върху цените бе минимално“, казва Марк Дивайн, директор на Energy Trading Consultancy в Ярм, Англия, и бивш газов трейдър в норвежката Statoil. “Накратко имаме известно свръхпредлагане, което има по-голямо влияние“.

Британските цени на газа през 2017 г. може да се доближат още повече до 4 долара за 1 млн. брит. терм. единици от над 5 долара на фона на разширяващото се свръхпредлагане, пише Ед Морс, ръководител на проучванията в сектора на суровините в Citigroup, в съобщение от понеделник. Базираният в Лондон енергиен брокер Marex Spectron също подчерта мечата си позиция тази седмица.

Част от спада се дължи на двугодишния срив на цената на петрола, казва Дивайн. Около половината от газовите контракти в Европа са обвързани с цената на суровия петрол с месечно забавяне от 6 до 9 месеца, която се понижи с 35% през 2015 г., преди да нарасне с над 30% през тази година.

Политическите сътресения изглежда не възпират спада на цените на газа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 12.09.22 г.
fallback