IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Впечатляващото възстановяване на въглищата

В началото на годината цените им бяха на близо 10-годишно дъно заради слабото търсене, а сега суровината е сред „най-горещите“ в света

18:19 | 09.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки всички прогнози за залеза на въглищата днес тази суровина е една от „най-горещите“ в света, пише в свой анализ Bloomberg. Ръст на вноса в Китай, който компенсира слабото вътрешно производство, доведе до повишение на цените в Европа почти до 18-месечен връх.

В началото на годината цените на въглищата бяха на близо 10-годишно дъно заради слабото търсене от страна на компании за комунални услуги. Те от своя страна се стараят да намалят замърсяването на околната среда, а пък Международната агенция по енергетиката (МАЕ) заяви, че златната ера на въглищата в Китай приключи. Сега трейдърите спекулират за това, дали лошото време ще удари големите производители и дали Китай още увеличи още вноса, както и дали всичко това ще насърчи цените.

„Това е суровина, която беше тръгнала надолу през последните четири години и сега има осъществява впечатляващо възстановяване“, казва Ерик Ставсет, анализатор в Arctic Securities в Осло.

Това, което може да съживи пазара, е климатичното явление Ла Ниня, посочва Bloomberg. Последният път, когато това се случи – през 2010 и 2011 г., обилни дъждове наводниха мини в Австралия и Индонезия – най-големите износителки на въглища. Ла Ниня може да продължи две години и се появява, когато повърхността на Тихия океан около екватора се охлади. Това от своя страна променя климата по целия свят. Обикновено Ла Ниня се появява след Ел Ниньо, при който пък има покачване на температурата. 

Според Японската метеорологична агенция Ла Ниня вече е започнала и има 70% вероятност явлението да продължи и през зимата. Аналогичната служба в САЩ обаче понижи тези шансове до 35-45%, след като през юни те бяха около 75%. Според Австралия вероятността е 50%.

Цинкът е най-добре представящата се суровина тази година с поскъпване от над 41%, а въглищата не са далеч. Договорите за доставка през следващото тримесечие до Амстердам, Ротердам и Антверпен са поскъпнали с 30% от началото на годината, а бенчмарковите австралийски договори – с 40%.

За сравнение, индексът на Bloomberg, който следи 24 суровини, където обаче въглищата не присъстват, се е повишил със 7,9 на сто. През февруари 2011 г. австралийските договори бяха на почти двойно по-високи цени, тъй като тогава Ла Ниня създаде хаос в производството и транспорта на горивото от Австралия до Южна Африка.

При екстремно развитие на климатичното явление цените през следващите две тримесечия в Европа може да скочат с между 18 и 27%, смята Даяна Бакила, анализатор в Nena, консултантска компания за енергийния сектор в Осло.

Citigroup обяви през юли, че азиатските цени може да се повишат с до 50%, ако дъждовете са по-обилни от очакваното.

Китайският внос скочи през август до най-високото си ниво от декември 2014 г., тъй като вътрешното производство намаля вследствие на усилията за свиване на свръхкапацитета, за затваряне на нерентабилните мини и за намаляване на замърсяването. В четвъртък минните компании в Китай се съгласиха да координират производството с цел стабилизиране на цените.

В Индия Coal India – най-големият производител на въглища в света, отчете през миналата седмица най-ниското производство от три години заради обилните дъждове и протести с искане на по-високо заплащане и повече работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още